Kouzlo venkovního posezení

Dopřát svým hostům možnost posezení venku se snaží i ti hospodští, kteří nemají žádnou skutečnou „zahradu“, kde by mohli vybudovat zahradní restauraci. Stačí dát pár stolů a židlí na ulici a venkovní posezení je na světě. Je to lepší než nic – i když je to na chodníku u rušné křižovatky, pořád může být konkurenční výhodou. I auta projíždějící po silnici a chodci míjející provizorní předzahrádku totiž pomáhají vytvářet to, co je hlavní devizou veškerého venkovního posezení – vizuální program.

Plastová židle nestačí

Klienti restaurací jsou stále náročnější a odráží se to i na podobě venkovních zahrádek. Zatímco před patnácti lety stačilo „rozházet“ před restaurací plastové stolky s plastovými židlemi, dnes již většina zákazníků požaduje vyšší standard.

Ve stínu lípy

Velmi žádoucí součástí vybavení každé zahradní restaurace, i provizorní venkovní předzahrádky, je zeleň. U skutečných zahradních restaurací je zeleň největší devizou. Zároveň si je ale nutné uvědomit, že zeleň je živý organismus vyžadující péči.

Vytopená zahrádka

„Zahrádková“ restaurační sezóna má omezenou délku, v našich krajích zhruba tak na pět měsíců od května do září, kdy je po většinu dní dostatečné teplo na to, aby bylo pro hosty příjemné posedět venku. Sezónu pro nabídku venkovního posezení však lze prodloužit.

Další tipy jak na venkovní zahrádku a legislativu pro venkovní zahrádky najdete v aktuálním vydání Svět HORECA březen-duben 2014