3D tisk v gastronomii

Spread the love

„Vytiskneme vám večeři“, v blízké budoucnosti asi nebude tato věta ničím výjimečným. 3D tiskárny si totiž postupně získávají fanoušky i v gastronomických kruzích.

 Technika kvapem chvátá kupředu, a tak jste už nejspíše slyšeli o 3D tiskárnách. Čistě technické téma se nějaký ten pátek týká už i gastronomie. Do budoucna odborníci slibují, že nebude problém vytisknout si plnohodnotný oběd či večeři.

 „Jde o stejnou technologii jako u tiskárny na plast, jen u plastů je jeden bod tání, zatímco tiskárna na jídlo pracuje s různými teplotami, konzistencemi a texturami,“ popisuje jedna ze zakladatelek španělské firmy Natural Machines Lynette Kucsma. „Také gravitace je trochu proti nám, jídlo svůj tvar nedrží tak dobře jako plast,“ dodává.

 Společnost BeeHex, která se specializuje na tisk pizzy, v nich zase vidí velký přínos pro restaurace a další komerční zařízení. Gastronomie je tak jednou z oblastí, kam v posledních letech čím dál více proniká technologie 3D tisku. Firmy z oboru slibují, že jejich stroje během několika let budou umět „vytisknout“ plnohodnotnou večeři pro několikačlennou rodinu.

Tisk jídla má ale přece zatím své limity. Zatím se dá přemýšlet jen o tisku potravin, které mohou být uvedeny do kašovité formy. Tiskárna poté směs „vytlačuje“, dokud se prostřednictvím jednotlivých vrstev nevytvoří výsledný pokrm. Vhodnou surovinou je třeba sýr, protože k tavení stačí nízká teplota, a přitom je dostatečně foremný na to, aby mohl sloužit jako náplň. Po ochlazení pak rychle ztuhne.

Sýr testovali například vědci z University College Cork v Irsku. Při experimentu zkusili 12 minut ohřívat tavený sýr při teplotě 75 °C a následně ho použít pro tisk. Výsledek pak porovnali se sýrem, který byl roztaven při stejné teplotě, ale tiskárnou neprošel. Sýr, který prošel tiskárnou byl až o polovinu měkčí, trochu pružnější a tmavší. Změna v chuti zjištěna nebyla.

Čtěte celý článek v dubnovém čísle Svět Horeca