Andreas Jechsmayr: nejlepší someliér Rakouska

Spread the love

Andreas Jechsmayr získal ve strhujícím finále Mistrovství Rakouska someliérů titul nejlepší someliér Rakouska. V březnu 2019 jej čeká čestný úkol reprezentovat Rakousko na  Mistrovství světa someliérů v  Antverpách. Na 2. místě se umístil Suvad Zlatic (Raffl‘s Star Hotels, St. Anton), na 3. místě René Antrag (restaurant Steirereck, Vídeň).

Dlouhý soutěžní den začal v 9 hodin ráno v  ARCOTEL Wimberger množstvím různých úkolů. Nejprve čekala na dvacet kandidátů písemná práce. Poté degustací naslepo rozpoznávali vína a pak, aniž by skutečně věděli, co to je, měli argumentovat, jak je využít v rámci menu a dokonale je naservírovat. Odpoledne začalo semifinále pro osm nejlepších kandidátů, kteří museli v inscenované situaci obsloužit zvlášť náročné hosty v restauraci. Annemarie Foidlová, prezidentka Sommelier Union Austria, po semifinále sdělila: „Každý semifinalista prokázal, že jde o  extraligu. Jsme hrdí, že máme v Rakousku takové someliéry a že k nám přijelo tolik mezinárodně činných someliérů.“

Klání bylo vzrušující, a až večer byla konečně oznámena jména tří účastníků, kteří nejlépe uspěli a dokázali své schopnosti v rámci inscenované live slavnostní večeře za přítomnosti 180 přihlížejících. Večer moderovali Annemarie Foidlová, prezidentka Sommelier Union Austria, a  Bernd Kreis, nejlepší someliér Evropy za  rok 1992. Prvním zadáním pro finalisty bylo rozpoznat degustací naslepo tři vína a  prezentovat je pro tři různé cílové skupiny: nejprve pro profesionály s  kompletním technickým popisem, pak je doporučit v  rozhovoru hostům a nakonec v roli šéfsomeliéra pro fiktivní tým číšníků. U všech tří vín šlo o odrůdu modré frankovky ze tří různých oblastí DAC Burgenlandu. Jako host překvapila kandidáty herečka Angelika Niedetzky, která vystoupila s  koktejlem na  jeviště a požádala kandidáty, aby jí řekli, co nápoj obsahuje. Následoval úkol, který zněl jednoduše, ale ukázalo se, že je opravdovou výzvou s  určitými chytáky. Hostům měl být servírován Mouton Réserve Saint -Émilion ročník 2015. Z třech lahví, které byly k dispozici, byla však jedna láhev z oblasti Médoc, což nebylo na první pohled zjevné, a jedna láhev neměla správnou teplotu. Náročným úkolem bylo také opravení chyb na  vinném lístku a  doporučení vína k  menu, kdy víno smělo pocházet pouze z  alpské oblasti. Na  závěr museli kandidáti co nejrychleji rozpoznat mezinárodní vinařství a  osobnosti vína na deseti fotografiích. Posledním úkolem bylo rovnoměrně a  na  poprvé rozdělit láhev šampaňského Ruinart do připravených devíti sklenic. Přestože počet sklenic nebyl dopředu ohlášen, všichni tři kandidáti se úkolu zhostili skvěle a  prokázali při nalévání stejné dovednosti.

Zdroj: stammgast.online