Conflictfood: kulinářské speciality z krizových oblastí
Válka, krize a chudoba patří k běžné realitě v mnoha zemích světa. Zakladatelé firmy Conflictfood Salem El-Mogaddedi a Gernot Würtenberger už nechtěli jen přihlížet a tak se vydali na cesty. Procestovali konfliktní oblasti světa a navázali obchodní vztahy s malými farmáři. Přímým a spravedlivým obchodováním otevírá firma Conflictfood místním lidem nové perspektivy a pomáhá najít cestu, jak se vymanit z chudoby a bídy.
V kuchyních světa totiž objevili kulinářské poklady: šafrán, který ručně sbírají ženy v Afghánistánu, pražené obiloviny v Palestině nebo divoce rostoucí čaj v Myanmaru (Barmě). V Berlíně se tyto speciality plní v manufaktuře do lahví a obalů a připravují k prodeji. K produktům se přidávají noviny, které informují o zemi a lidech, jejich kultuře a pohostinství. Ziskem z prodeje podporuje Conflictfood vzdělávací instituce v zemích původu. Conflictfood je první firmou, která importuje lahodný bio černý čaj a aromatické ovocné bio zelené čaje z neklidných oblastí světa do Evropy. Původní čajovníky rostou divoce mezi makadamiemi a teakovými stromy v úrodné náhorní plošině severního Šanu. Jsou to venkovské oblasti, které bojovaly o svá práva po celá desetiletí. V Myanmaru žije přes 140 různých etnických skupin, což vyvolává mnoho konfliktů. Pěstitelé čaje patří k nejstarší národnostní menšině Ta’ang. Nejenže obchodují s čajem, ale také pořádají školení o ekologickém pěstování a zpracování čaje.
Foto: Sběračky čaje v severním Šanu © Gernot Würtenberger