Dobropečení s Josefem Maršálkem v restauraci Červený jelen
V pražské restauraci Červený jelen pokračují v konání dobrých skutků. Ke zdejšímu týmu se coby „dobroexternista“ připojila další známá osobnost – cukrář a porotce soutěže „Peče celá země“ Josef Maršálek. Ten spolu s Klárkou Řezníčkovou, pastry chefkou Červeného jelena, vytvořil přímo božský dezert: Manhattan tartaletku, která pohladí nejen na jazyku, ale i na duši. Ukrývá v sobě tonka karamel cheesecake, vanilkový popcorn, chilli oříšky, krém namelaka z ruby čokolády nebo třeba višňový kaviár. Tento výjimečný dezert bude v Červeném jelenovi v prodeji do konce roku. Výtěžek půjde na konto organizace Dortem proti rakovině, která pomáhá dětem s onkologickým onemocněním.
„S organizací Dortem proto rakovině spolupracuji téměř rok. Zaměřuje se a cílí na ty nejmenší a zároveň nejzranitelnější onkologické pacienty, na děti, a jejich rodiny. Dortem skutečně můžeme pomáhat více, než si myslíme. A Manhattan? Je to část města, které nikdy nespí, země, ve které je všechno možné a která světu dala delikatesy v podobě popcornu, cheesecaku a nebo karamelových burských oříšků. A to všechno, a mnohem více, v naší Manhattan tartaletce najdete,“ říká Josef Maršálek.
„V naší společnosti věříme, že dobrodiní plodí další dobro. A proto jsme vymysleli tzv. dobrovaření, dobropečení a dobročepování. Princip je jednoduchý. Ve všech případech veřejně známější člověk stráví několik hodin buď s naším executive chefem Markem Fichtnerem, pastry chefkou Klárou Řezníčkovou nebo mistrem výčepním Mírou Nekolným. V případě dobrovaření či dobropečení vznikne díky této spolupráci jídlo či dokonce celé menu, které po dobu několika týdnů prodáváme a z něhož jde veškerý zisk na předem určený projekt. Dobročepování je kratší, ale o to intenzivnější… Dobrovýčepní totiž po zácviku rovnou čepuje 2–3 hodiny pivo buď přímo veřejnosti, nebo skupině přátel, které si při této příležitosti pozve. Z každého vyčepovaného piva jde opět část zisku na předem určený projekt“, upřesňuje Jiří Panuška, spoluzakladatel a CMO skupiny RCBG, do které patří také restaurace Červený jelen.
Zatím se do charitativního projektu zapojili třeba olympijská vítězka Eva Samková výtvarnice Eliška Podzimková, hudebník a herec Vojtaano, foodblogerka Markéta Pavleje či zpěvák Ben Cristovao. Vítězce soutěže MasterChef Veronice Dinišové alias Besky a zároveň autorce předchozího „dobrodezertu“ Nebesky s Besky se podařilo prodejem téměř 1 700 kusů získat pro nadaci Adra 25 000 Kč.
Foto: Červený jelen