Euro Live Carving Cup ukázal šikovnost řezbářů
V rámci 15. ročníku „dýňovýho šampionátu“ měla premiéru nová soutěž – EURO LIVE CARVING CUP. Akce se konala v Českých Budějovicích v rámci Gastrofestu. Soutěžící absolvovali ve dvou dnech celkem skoro deset hodin živého řezání v pěti disciplínách.
První den museli za čtyři hodiny zvládnout poloplastiku na dýni, za 30 minut dva kusy ovoce v thajském stylu a na ozdobu na dva dané drinky měli 15 minut. Druhý den je čekala květinová kompozice a ptačí svět. Obě disciplíny po 150 minutách. Za tři náročnější kategorie byly body od 1 do 100, za dvě méně časově náročné max. po 60 bodech. Do této zkoušky se přihlásilo celkem 12 řezbářů z Česka, Slovenska, Francie, Švýcarska a Polska. Od první disciplíny vedení držel Čech Václav Mužikovský, vítěz několika posledních našich soutěží. Na dalších místech se očekávaně drželi finalisté světové kuchařské olympiády v live carvingu Dominika Sadowská, Vojtěch Petržela a Pawel Sztenderski. Škoda jen, že po třetí disciplíně ztratil 3. příčku Petržela a přeskočil ho právě polský řezbář. Na Mužikovského se při druhé a třetí disciplíně polské duo dotahovalo, ale druhý den opět zvyšoval náskok a stal se tak historicky prvním vítězem nejvšestrannější carvingové soutěže v Evropě.