Food trendy 2019: burgery, bowls a ramen
Aktuální průzkum na online rezervačním portálu Bookatable by Michelin, kterého se zúčastnilo 750 respondentů z Německa, Švýcarska a Rakouska, ukázal, že burgery jsou stále v trendu. K dalším oblíbeným pokrmům patří bowls a ramen, ale ne všichni je znají.
Téměř třetina respondentů již navštívila restauraci, která nabízí bowls (pestrá jídla s trendovými super potravinami, podávaná v misce). Podávají v nich většinou tzv. Buddhovy misky nebo havajské poke bowls se zdravými přísadami, jako jsou syrové marinované ryby, řasy a lusky edamame. 11 % respondentů ještě nikdy v žádné takové restauraci nebylo, ale plánuje jejich návštěvu. 41 % procent takovou restauraci zatím nenavštívilo. 20 % respondentů toto jídlo, ani způsob jeho přípravy nezná. Polovina dotázaných oceňuje na těchto trendových pokrmech jejich rozmanitost a možnosti kombinací. 25 % považuje misky z pohledu zdraví za dobré. 17 % respondentů zdůrazňuje především barevný vzhled těchto pestrých pokrmů, chuť oceňuje 25 % dotázaných. Neutrálně se k miskám staví 35 % respondentů.
Japonská nudlová polévka ramen patří k dalšímu trendu. 42 % respondentů již navštívilo restaurace, které tento pokrm servírují. Z odpovědí vyplývá, že ramen je oblíbenější než bowls. 24 % respondentů zatím v restauraci, která ramen nabízí, nebylo, 7 % plánuje její návštěvu. Jen 17 % dotázaných přiznalo, že pokrm ramen neznají. V mnoha nově otevřených restauracích se bowls, ramen a kreativní varianty burgerů objevují ve zvýšené míře a také cca 30 % respondentů tyto pokrmy stále častěji konzumuje.
Burger restaurace jsou stále v trendu
15 % dotázaných hostů jí burgery rádo a z toho důvodu navštěvuje často nové burger restaurace. 43 % respondentů chodí do těchto restaurace jen příležitostně a 4 % hostů jsou ze zásady věrná jen jedné a téže restauraci, protože tam jim chutná nejlépe. 37 % respondentů nemá burgery v oblibě.
Z průzkumu také vyplynulo, že pro respondenty jsou stále důležitými tématy lokální potraviny a udržitelnost, stejně tak vegetariánská a veganská kuchyně. V budoucnu se podle názorů dotázaných bude pravděpodobně častěji servírovat hmyz, který ostatně obsahuje velké množství bílkovin a důležité nenasycené mastné kyseliny. Může být ekologičtější alternativou k masu. Produkty využívající hmyz jako nudle nebo burger patties už v nabídce jsou. Nová legislativa EU by mohla hodně změnit. Jak veliká však bude poptávka, to určí pouze hosté restaurací.
Foto: Food trendy 2019 © Bookatable by Michelin