Garden Food Festivalu zaplnil náměstí spoustou lákavých specialit
Třetí ročník Garden Food Festivalu přilákal na náměstí Míru během víkendu téměř 14 tisíc návštěvníků. Oblíbená gastronomická akce představila opět 65 zajímavých konceptů české i zahraniční kuchyně místních i přespolních restaurací a regionálních vystavovatelů.
„Počasí nám až na závěr sobotního dne poměrně přálo, což se projevilo i na velké návštěvnosti. Ta se přiblížila téměř čtrnáctitisícové hranici. Určitě se na tom pozitivně podepsala i skutečnost, že se letos ve Zlíně nevybíralo vstupné,“ hodnotí situaci za pořadatele Pavel Vysloužil.
Šedesát pět restaurací a regionálních firem nabízelo gurmánské lahůdky i osvědčenou klasiku. „Opět se potvrdilo, že lidé chtějí zkoušet netradiční pokrmy a zahraniční kuchyně ze zemí jako je Srí Lanka, Argentina nebo Vietnam,“ upřesňuje Vysloužil a dodává: „Největší úspěch zaznamenaly již tradičně burgery na všechny způsoby od klasických až po trhaná kachní, hovězí i vepřová masa. Zájem byl také o BBQ žebra, která u své pojízdné restaurace připravoval na grilu tým Zdeňka Pohlreicha.“
Ten byl již tradičně hlavní hvězdou festivalu nejen na pódiu, ale i ve své nové pojízdné restauraci Wheels restaurant, kde hostům prostřednictvím svého tříchodového menu nabídl mimořádný kulinářský zážitek. Po oba dny měla jeho originální restaurace na kolech zcela vyprodanou kapacitu a obsloužila na čtyři sta hostů. „Na Garden Food Festivalu je vždycky parádní atmosféra. To se potvrdilo i tentokrát,“ konstatoval populární „šéf“, který se divákům v neděli představil na pódiu hned dvakrát.
Kromě něj se o atraktivní gastronomický program postarali například Pavel Sapík z restaurace Terasa u Zlaté studně, David Valíček z Food Ateliéru z Ostravy, Robert Chlebiš se svou medovou a Jan Jašek se svou chilli show nebo třeba Miroslav Gregor, který zde představoval kohouta jako nejlepší drůbež. Jeho restaurace Hungry Rooster byla také co do objednávek neúspěšnějším vystavovatelem, který během víkendu obsloužil na 1700 zákazníků. „Vycházíme ze statistik nového elektronického systému. Ten si mohli po předchozích letošních zastávkách festivalu poprvé vyzkoušet také lidé ve Zlíně. I zde se nám platba prostřednictvím čipu osvědčil,“ dodává Pavel Vysloužil. Nejvíce návštěvníků u stánků nakupovalo v neděli ve 13:30. V průměru vystavovatelé vydali během jedné minuty 70 objednávek.
Organizátoři na závěr festivalu předali přebytky jídla humanitární organizaci Potravinová banka ve Zlínském kraji. Ta získává bezplatně potraviny od obchodních řetězců, výrobců i soukromých dárců a takto získané potraviny rozděluje mezi své členské organizace.
Zlínský Garden Food Festival uzavřel úspěšnou sérii zastávek festivalu, který se letos představil v Ostravě, Olomouci a nově také v Rožnově pod Radhoštěm.