Gastro Hradec Carving Cup objevil nové talenty

Carvingová část soutěže Gastro Hradec Culinary Cup měla už tradiční podnázev „Gastro Hradec Carving Cup“ a opět se ukázalo, že dekorace ze zeleniny a ovoce jsou oblíbenou disciplínou. Po loňské premiéře nové sprinterské live kategorie celkový počet účastníků vyšplhal k téměř šedesáti. Možná některé inspiroval úspěch Terezy Buchtové v Německu, když se stala absolutní vítězkou v live carvingu spolu s thajwanským řezbářem. Ale i v Hradci musela zabojovat a řezat na plno. Svedla zde souboj o celkové prvenství s polským vítězem Czech Carving Cupu Radoslawem Skowroňskim. Každý z nich vyhrál jednu kategorii, ale v součtu to lépe vyšlo pro naši řezbářku. V Hradci úspěšně soutěžily v kategorii začátečníků dvě litevské studentky, které výrazně zasáhly do pořadí.

V hlavních kategoriích u kompozic prvenství získal Radoslaw Skowroňski, druhá byla Tereza Buchtová a třetí bronzová z olympiády Pavlína Svobodová z ISŠ ve Slavkově u Brna. V live řezání se prohodilo pořadí na 1. a 2. místě, bronz brala Iveta Kališová z SOŠ a SOU Polička. U začátečníků v live řezání na 90 min byla v zadání kompozice pěti růží. Celkové zlato získala Hana Hošková z SOŠ a SOU Vlašim, druhou příčku úplný nováček Veronika Slámová z ISŠ Slavkov u Brna a třetí pozici obsadila Markéta Kmošková z SOŠ a SOU Polička.
U začátečnických kompozic jen o kousek zvítězila studentka z OA a SOŠ Choceň Simona Skalická. Na 2. a 3. byly litevské děvčata Lea Mistinaite a Kamile Uzakova. Ve sprintu pro začátečníky (30 min 1 ks ovoce) řezal největší počet mladých řezbářů. Pořadí bylo skoro stejné jako u předchozí kategorie. Jen Lea a Kamile si prohodily pozice. Do zlatého pásma se vešla zde také Veronika Slámová.

Nových tváří bylo na soutěži hodně a dává to tak naději, že v budoucnu se nemusíme bát o zástupce na světových klání jako je Světová kuchařská olympiáda nebo Culinary World cup v Lucembursku. Je ale jen na nich, jak svůj talent budou rozvíjet. Naše soutěže v tom mohou pomoci a motivovat. Zároveň je férové si přiznat, že před 10-15 lety byly kompozice v hlavních kategoriích větší. Bohužel vše je limitováno časem a proto mnozí řezbáři často volí live carving. V komisi byli velmi zkušení naši řezbáři Eliška Hortová, Marie Paprstkářová, Radek Vrána a komisařka WACS Vita Brūzgienė.cí z Litvy.

Foto: Luděk Procházka