Hospody hlásí na Štědrý den plno, nával bude po Ježíškovi
Odhadem každá třetí restaurace či hospoda zůstane na Štědrý den otevřená. Platí to zejména o hospodách, které jsou ve větších městech s větší kumulací lidí. Podle odborníků lze v zájmu o setkávání vyčíst novější trend lidí v mladším a středním věku. Ti dnes odkládají pořízení rodiny anebo jsou prostě single a vyhledávají tak i na svátky zábavu s přáteli. I díky tomu hlásí restaurace napříč Českem už dopředu na Štědrý den plno a hlavním tahounem nebude jídlo, ale pivo.
Vlivem odkládání založení rodiny je ve společnosti množství lidí, kteří už nežijí s rodiči a zároveň ještě nemají svou rodinu. Skupina přátel na Štědrý den je pak dobrou alternativou, jak si tento den užít.
Zejména ve větších městech společenský život neutuchá ani o vánoční svátek. Je to i díky poměrně novému a diskutovanému trendu, že mladí Češi zakládají rodiny později, než tomu bylo v minulosti. „Vlivem odkládání založení rodiny je ve společnosti množství lidí, kteří už nežijí s rodiči a zároveň ještě nemají svou rodinu. Skupina přátel na Štědrý den je pak dobrou alternativou, jak si tento den užít,“ uvedla Alex Hrouzková, psycholožka a vztahová poradkyně. Podle ní mnozí lidé také volí setkání v restauraci jako pohodlnější variantu, kdy se nechtějí stresovat přípravami, ale nechtějí tím přijít o setkání s blízkými, ať je to rodina či přátelé. „Většina lidí si tak uvědomuje, že jde o významnější den než jiné, avšak mnozí se rozhodli tento den tolik ‘neprožívat‘,“ řekla Alex Hrouzková. S ní souhlasí psycholožka a koučka Monika Nevolová, která sama na téma klidných Vánoc vydala dokonce knihu.
Úplné rodiny společnost v restauracích na Vánoce tolik nevyhledávají, kvůli dětem, ale mladé páry bez dětí nebo singles uvítají, že se mohou se svými přáteli potkat. Fakticky jde častěji o městský jev, protože je snazší se dopravit přes město kamkoliv a setkat se.
Kapra doma, v hospodě už jen pivo
Tomuto trendu se přizpůsobují i restaurace napříč Českem. Aleš Šolc z Gambrinus Pivnice Štupartská na Praze 1 potvrzuje, že na Štědrý den se má obsluha co otáčet. „Na Štědrý den máme otevřeno jako každý jiný den, tedy od 11 dopoledne do půlnoci. Ačkoli máme kapacitu 240 míst, tak v tento den nikdy nemáme problém restauraci naplnit. I letos už máme poměrně dost rezervací.“ Podle něj stojí lidé víc o dobrý český ležák než o nějaké speciální vánoční menu ve stylu bramborového salátu s kaprem.
S upravenou provozní dobou na Štědrý den se otevře Gambrinus hospoda The Pub v Plzni. „Tento den máme otevřeno až večer od 20:00 do 3:00, aby naši zaměstnanci mohli být přes den doma s rodinami. Nicméně máme již část restaurace rezervovanou a rezervace stále přibývají. Během tak krátké otevírací doby máme tržby jako běžný pátek či sobotu,“ říká Petra Tržilová, manažerka restaurace. Potvrzuje, že večer již lidé moc nejí, ale přijdou zejména na tankové ležáky.
U Drsnejch se schází před večeří
Jinou otevírací dobu mají v Gambrinus restauraci U Drsnejch na Praze 5. „Na Štědrý den budeme mít otevřeno od 10 do 16 hodin. Naši hospodu vnímají chlapi jako místo, kam mohou ‚utéci‘ před domácími povinnostmi, a především kde se mohou odpoledne před Štědrovečerní večeří setkat s kamarády, dát si s nimi pivo a popřát si krásné a klidné svátky,“ uzavřel Tomáš Huťťa. Návštěvníci této restaurace tak v jistém smyslu naplňují doporučení odborníků – být v klidu a se svými blízkými, nestresovat se. To je doporučení odborníků. „Ať už někteří lidé nadávají na masovost tohohle svátku, nebo nákupní horečku, je to takové, jaké si to sami uděláme. I ty největší rychlíky a kariéristy svátky přinutí zpomalit, zastavit se, zabilancovat tenhle rok a potěšit se se svými blízkými. A tak by to moělo být I po celý rok” uzavřela Monika Nevolová.