Jan Punčochář vsází na poctivé omáčky a špičkové maso
Šéfkuchař Jan Punčochář si plní sen a představuje vlastní restauraci U Matěje na Hanspaulce v Praze. Její provoz začíná ve středu 1. května. „Chci, aby se hosté U Matěje cítili jako na návštěvě u svých známých. Přátelská atmosféra, příjemné prostředí a hlavně skvělé české jídlo. Žádné malé porce uprostřed velkých talířů, ale hostina uprostřed velkých stolů,“ upřesňuje Jan Punčochář.
Nová zrekonstruovaná restaurace U Matěje se otevírá na stejnojmenné ulici v budově, kde bývala až do roku 2005 vyhlášená pivnice. Punčochář se bude věnovat moderní české kuchyni s důrazem na poctivé omáčky a špičkové maso. Kromě hlavní části restaurace se v budoucnu pod stejnou střechou otevře také finedingový koncept Stůl JP.
Jana Punčocháře U Matěje doplní manažer restaurace a uznávaný sommeliér Jakub Čebiš či oceňovaný výčepní Ota Haurythun. „Vždy mi záleželo na propojení jídla s krásnými světovými víny nebo kvalitním pivem. Vedle rozsáhlého vinného lístku U Matěje nabídneme i orosený plzeňský ležák, o který se bude starat jeden z nejlepších výčepních v České republice,“ dodává Punčochář, který dříve působil jako šéfkuchař pražských restaurací Grand Cru a Le Terroir. V nabídce U Matěje nebudou chybět ani domácí pálenky mistra destiletéra Václava Šitnera. Rozsáhlý prostor restaurace nabídne 120 míst a na zahrádku pod mohutnými kaštany se vejde dalších 140 lidí.
Punčochář se v nové restauraci, kterou vlastní společně s byznysmenem Janem Fidlerem, zaměří i na české a rakouské omáčky – hříbkovou, kedlubnovou, koprovou, okurkovou nebo smetanovou na paprice. „Například tradiční tafelspitz budeme servírovat rovnou se třemi druhy omáček, které mohou hosté klidně dojíst lžičkou. U Matěje to bude neformální a bez zbytečných předsudků,“ zdůrazňuje pražský šéfkuchař. V menu budou figurovat pokrmy jako například telecí pavouček s karlovarským knedlíkem, zajíc po královsku, plněná křepelka, králičí ravioly nebo terinka z kachních jater.
Nová restaurace na adrese U Matěje 1, kousek od kostela svatého Matěje, prošla kompletní rozsáhlou rekonstrukcí. Na starosti ji měl přední architekt Stanislav Fiala, mimo jiné autor budovy Drn na Národní třídě nebo areálu Čertovo břemeno. Interiér lokálu vévodí především dřevo. Ve stejné budově se v druhé půlce roku otevře také finediningová část restaurace, založená na konceptu Chef‘s Table. „Menší restaurace ponese název Stůl JP. Bude otevřená od úterý do pátku s kapacitou 12 míst a nabídne luxusní světovou kuchyni bez stálého jídelního lístku. Fine dining tedy ani zdaleka neopouštím, jen půjde zase o něco trochu jiného,“ vysvětluje Punčochář.
Vizitka
Jan Punčochář svou kariéru zahájil v pražském hotelu Ambassador a poté sbíral zkušenosti v předních českých restauracích. Jako kuchař se živil také v Německu, Rakousku a v renomované švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Po návratu do České republiky se stal šéfkuchařem restaurace Le Terroir, kde působil 10 let a postupně se zařadili mezi přední osobnosti tuzemské gastronomie. Podílel se na konceptu restaurace karlovarského Grandhotelu Pupp nebo gastro provozů Pohostinec Monarch a Pohostinec Karlín.
Text a foto: Vojtěch Tkáč, Relative PR