Jeruzalémští šéfkuchaři roztočí kaleidoskop chutí a vůní
Tandem excelentních šéfkuchařů, Ilan Garousi a Kamel Hashlomon, představí již počtvrté pražským gourmetům jeruzalémské speciality. V rámci letošních Dnů Jeruzaléma se od 27. do 29. května v pražském prostoru Tiskárna na Vzduchu ve Stromovce představí se svojí gastronomickou show, plnou mámivých barev blízkovýchodní kuchyně. Jako každý rok na návštěvníky čekají již tradičně blízkovýchodní speciality v podání Mama Coffee. Letos však oba kulinární mágové společně s Bistraw nebo lidmi kolem holešovické komunitní zahrady Prazelenina, potěší i přátele vegetariánské, veganské a raw stravy. Oba velmistři kuchyňských nožů a znalci exotických chutí a vůní si Prahu zamilovali stejně jako rodná zákoutí Jeruzaléma. Milovníci dobrého jídla se dozví o hummusu, kobbe, lilku s tahinou a mnoha dalších lahůdkách z úst nejpovolanějších.
Kromě oslnivého reje pro zrak, čich i chuť, který Ilan Garousi a Kamel Hashlomon rozehrají v prostoru Tiskárna na Vzduchu v pražské Stromovce, připravili dále pořadatelé festivalu DNY JERUZALÉMA / DAYS OF JERUSALEM ve spolupráci s partnerskou Hate Free Zone nedělní brunch ve studiu Alta, kde se uskuteční také debaty na téma hoaxů ohledně košer a halal stravy pod vedením českého šéfkuchaře Huga Hromase. Dny Jeruzaléma nabízejí pestrý hudební program mnoha žánrů, zaujmou ale také filmová představení, přednášky, besedy nebo kreativní dílny. Vstup na celý festivalový program je zdarma. Více na www.daysofjerusalem.com.
Kamel Hashlomon je palestinský šéfkuchař, který je pevně svázán s městem Jeruzalém. Proslavil se svým kulinářským uměním v populární restauraci na střeše hotelu St. George ve východním Jeruzalémě. Po skončení prvního ročníku pražských Days of Jerusalem začal mimo jiné spolupracovat coby šéfkuchař s restaurací Ilana Garousiho. Kamel rovněž hodně cestuje, coby známý šéfkuchař vede kulinářské workshopy po Spojených státech i Evropě.
Izraelský šéfkuchař Ilan Garousi se narodil a vyrůstal v Jeruzalémě. Jeho profesní začátky jsou spojeny s restaurací Poire et de Pomme v centru Jeruzaléma, kde ze začátku pracoval jako asistent kuchaře a vypracoval se až na šéfkuchaře restaurace. Jak je u dobrých profesionálů v tomto oboru takřka povinností, hodně celý život cestoval. Poznal hlavně Dálný východ, který mu poskytl četnou inspiraci pro jeho vlastní restauraci.
Festival DNY JERUZALÉMA / DAYS OF JERUSALEM již počtvrté ukáže jedno z nejstarších a nejdůležitějších měst lidských dějin jako živé sídlo, stále působící jako průsečík různých kultur. Jedním z nejsilnější důkazů je hudba, která je hlavní dramaturgickou linií festivalu. Od 25. do 29. května se v Praze v prostorách Tiskárna ve Stromovce vystřídají prvotřídní jeruzalémští muzikanti mnoha vyznání, nejen stylových. Kromě hvězdné ADI budou jistě výrazným lákadlem uskupení Echo&Tito, které podpoří energické duo Malox. Zaujme i mladá kapela Beta Zinq, rapper Muhammad Mughrabi, nebo energické seskupení OSOG.
Poprvé se objeví stánky s lokálními produkty, mladí designéři a pozornost jistě přitáhnou i zástupci jeruzalémské skateové komunity. Součástí Dnů Jeruzaléma budou i filmové projekce, besedy a přednášky a premiéru bude mít také dětský program.