Koktejl je umělecké dílo
Největší úspěch barmanské vycházející hvězdy Tomáše Muchy je práce v jednom z deseti nejlepších hotelových barů světa Black Angels na Staroměstském náměstí.
Mladý barman je doslova hvězdou Soukromé střední školy gastronomie. Jen loni posbíral medaile v soutěžích Barman roku ČR Coca-Cola 2012 v kategorii junior, v Amundsen cupu, Bacardu Martini Cupu, Ahol Cupu.
Jak to dělá?
„Můj největší úspěch je práce v jednom z deseti nejlepších hotelových barů světa Black Angels na Staroměstském náměstí. Tam bych se chtěl vypracovat z barbeka na barmana,“ říká Světu barmanů osmnáctiletý Tomáš Mucha.
Co je vaším receptem na úspěch?
No, nepřehánějte to s tím chválením! Na tolika soutěžích jsem fakt byl? A když když už hovoříte o hvězdě školy, bylo by dobré zeptat se hlavně našich profesorů. Obávám se, že mnoho z nich by v souvislosti se mnou užilo zcela jiná slova než hvězda.
Kdy a kde jste zjistil, že budete barmanem?
Jsem poměrně nedávno plnoletý, ale cítím se furt tak na pět. Jako každý kluk jsem chtěl být nejdřív popelářem a poté vojákem.
Kdo je vaším vzorem, kdo vás učí míchat drinky?
Přes mé nevalné výsledky v učení jsem vždy cítil podporu školy. V začátcích mně pomáhala paní profesorka Švédová. Později jsem poznal pár skvělých lidí mezi barmany, třeba mého kamaráda Pavla Kubíka, který pracuje v Black Angels.
Jak podle vás vypadá ideální drink?
Dobrý drink by měl nějak vypadat, ale hlavně musí chutnat. I sebehezčí blaf zůstává jen blafem.
Celý rohovor najdete v aktuálním vydání – Svět H&G, únor 2014