Kuchař roku 2017/2018. Známe nejlepšího kuchaře České republiky!

Výstaviště PVA EXPO Praha Letňany se ve čtvrtek 5. října stalo dějištěm finále nejprestižnější kuchařské soutěže v České republice Kuchař roku 2017/2018. Nejlepším kuchařem České republiky se stal pan Jan Horký, šéfkuchař z Compass Group Czech Republic. Druhé místo obsadil Patrik Bečvář, executive chef, Francouzská restaurace v Obecním domě. Třetí místo získal David Král, sous chef, Aureole Fushion restaurant & lounge.

V šesti studiích se během dopoledne a odpoledne utkalo dvanáct finalistů. Každý ze soutěžících připravil podle svého originálního receptu čtyři porce soutěžního tříchodového menu s použitím hlavní suroviny. Pro předkrm – pstruh duhový, hlavní jídlo – jelen sika kýta ořech bez kosti a minimálně jedna surovina od Bonduelle (cizrna, černý kořen nebo hrášek), pro dezert pak čokoláda Callebaut Saint Domingue 70 % a čokoláda Callebaut Papouasie 35,8 %.

Všechny výše zmiňované výrobky soutěžících kuchařů hodnotila odborná komise, ta se skládala z předsedy komise, kterou zastal pan Vladislav Stuparič a z dalších komisařů, jimiž byl Martin Havel, Lukáš Uher, Václav Šmerda jr. a Václav Krejčík. Global Chefs Challenge – European semifinals.

V následujících dnech pokračovalo soutěžení v PVA EXPO Letňany již na mezinárodní úrovni. Do Global Chefs Challenge se přihlásilo celkem 34 soutěžících z 19 různých zemí. Soutěžilo se ve třech dnech od 6.10. do 8.10., kdy soutěž otevřeli prvním dnem kuchaři junioři do 25 let v kategorii Young Chefs Challege, druhý den je následovali cukráři v kategorii Global Pastry Chefs Challenge a soutěž uzavřeli kuchaři senioři v kategorii Global Chefs Challenge.

Soutěžící v kategorii juniorské a seniorské měli za úkol v časovém limitu tři hodiny připravit tříchodové menu a každý chod o šesti porcích. Předkrm musel obsahovat mušle sv. Jakuba, hlavní chod byl z panenky a fois gras, dezert za použití čokolády. Cukráři měli 3,5 hodiny na přípravu čokoládového dortu o hmotnosti 1 – 1,2 kg a 6 porcí dezertu dle vlastního výběru.

Vyhlášena byla první tři místa za každý region Evropy (sever, central a jih), kdy pouze první obsazená místa postupují do finálového kola v rámci celosvěvéhoo kongresu, které se uskuteční příští rok v červenci 2018 v Asii, přímo v Kuala Lumpur v Malajsii.

Za Českou republiku se zúčastnili v kategorii Young Chefs Challenge Vojtěch Petržela – vítěz soutěže Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2017, v kategorii Global Pastry Chefs Challenge obsadil druhé místo za centrální Evropu pan František Buchal – Cukrář roku 2016/2017 a za kategorii Gobal Chefs Challenge se umístil na třetím mstě pan Tomáš Kourek – Kuchař roku 2015/2016.

Blahopřejeme!

food-393

food-364

food-334