Molekulární mixologie v podání Achima Šipla

Ambasador ovocných destilátů společnosti Rudolf Jelínek, lektor České barmanské asociace a odborník na molekulární mixologii v jedné osobě.  To je Achim Šipl – profesionální barman s více jak dvacetiletou praxí, který se navíc stále úspěšně účastní barmanských soutěžích v Česku i v zahraničí. Přes jeho vytíženost si před Vánoci udělal čas na třídenní kurz molekulární mixologie pro mladé barmany, kteří jeho prezentaci doslova hltali.

Studenti Soukromé střední školy gastronomie na Praze 8 tak měli jedinečnou příležitost seznámit se s využitím molekulární mixologie v praxi. Kurz obsahovat úvod do mixologie včetně historie, nastínil hlavní trendy při výrobě drinků, vnímání a hodnocení potravin a v rámci jednotlivých kapitol představil technické plyny, kouře a vůně, bubliny, zmrzliny, mražení, sycení, barvivo, tresti, sférifikaci – kuličkování, pěny, espumy, bubliny, infuze, prach, uzení, kouření, nakuřování, gelifikaci – želírování, krystaly, cukrovou vatu, brushing – brašování, kartáčování, krusty.  Kromě teorie měli studenti možnost praktické zkoušky a degustace. Velmi úspěšná byla zmrzlina mnohých chuťových variant, na jejíž přípravě se podíleli samotní účastníci kurzu. Vznikly tak zajímavé chuťové variace většinou z kombinace tří složek: sirupů Monin, 30% smetany a džusu.

 

Zajímá vás problematika mixologie?

V rámci našeho magazínu Svět barmanů, který je nedílnou součástí časopisu Svět H&G, publikoval Achim Šipl v roce 2017 materiály spojené s problematikou mixologie. Vznikl tak zajímavý průvodce, který je nyní dostupný pro členy CBA v archivu na stránkách www.cbanet.cz. Nebo můžete využít služeb Achima Šipla, který pořádá barmanské vzdělávací kurzy a také speciální cateringové služby s prvky molekulární mixologie.

Foto: redakce Svět H&G