Moravský kuchař – Retigo Cup 2017

Na popeleční středu 13. dubna si dali dostaveníčko v Přerově mladí kuchaři, kuchařky, číšníci a servírky. Konal se zde 10. ročník soutěže Gastro-Makro Cup 2017 pořádaný Střední školou hotelnictví a služeb Šířava Přerov. Součástí byl také 14. ročník kuchařské soutěže Moravský kuchař – Retigo Cup 2017.

Číšnická soutěž proběhla v salónku Hotelu FIT a kuchařská soutěž se odehrála v Gastrocentru Moravia Kuchařském studiu Luďka Bila. Čtyři číšníci a servírky měli za úkol přípravu dvou porcí palačinek před zraky hosta ve volné variantě – předkrm nebo dezert. Moravský kuchař měl letos v zadání připravit za 45 minut 4 porce hlavního chodu ze tříchodového menu a museli do jídla zakomponovat vepřovou kotletu bez kosti dodanou firmou Makro, potom aspoň jednu novinku od firmy Bonduelle a to buď dýňové, hráškové nebo brokolicové pyré. Dále museli použít olej s máslovou příchutí Combiflex dodávaný na náš trh Nestlé Česko. K přípravě jídla používali konvektomat Retigo Vision.

Přihlásilo se celkem 14. soutěžících z Moravy, Slovenska a Polska. Soutěž začala brzy ráno, aby všichni kuchaři a kuchařky mohli svá jídla připravit před odbornou porotou. Ta se skládala z členů AKC a certifikovaných komisařů. Předsedou byl viceprezident AKC ČR Jakub Sedláček.

Můžu říci, že úroveň připravovaných jídel byla na vysoké úrovni. Také výsledky tomu napovídají: 5 zlatých, 7 stříbrných a 2 bronzová ocenění jsou důkazem, že se studenti pod vedením svých mistrů dobře připravili.

Vítězové

Nejlepší výkon ovšem předvedla již zkušená soutěžačka Tereza Pekařová z Integrované střední školy Moravská Třebová, jejíž pokrm byl opravdu bezchybný. Druhé místo si vyvařil Jakub Mrkva z ostravské školy AHOL. Třetí místo zůstalo zásluhou Miroslava Koukala v Přerově.

Velké poděkování patří kuchařům Nestlé Česko, kteří připravili pro soutěžící i jejich doprovod oběd a dezerty. Tato soutěž proběhla pod záštitami primátora statutárního města Přerova Mgr. Vladimíra Puchalského a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Poháry pro vítěze věnovala AKC ČR pobočka Brno jejíž předsedkyně Eliška Dernerová bedlivě dohlížela na průběh této soutěže.

Tato soutěž byla nominační na celostátní kolo GASTRO JUNIOR BRNO – BIDFOOD CUP 2018. Díky sponzorům si všichni soutěžící odnesli řadu hodnotných cen, nad všemi ovšem čněla hlavní cena pro vítěze: ponorný mixér Robot Coupé. který vítězce pomůže k dalším gastronomickým úspěchům.

Novinkou byla také soutěž o nejlepší talířové podání, kdy pomocí sociální sítě mohli hlasovat kamarádi a přátele. Jídlo s nejvíce lajky přinesla pro svého tvůrce profesní stáž v michelinské restauraci hotelu Alcron. Vítězem se stal přerovský Miroslav Koukal, na druhém místě skončil Jakub Mrkva. Organizátoři se dohodli s vedením restaurace Alcron, že vyšle na stáž také druhého kuchaře.

IMG_1678