Naučili jsme Čechy jíst hmyz!

Spread the love

Firma WormUP, která vyrábí slané pochoutky z hmyzu, oslavila v březnu třetí narozeniny. Za dobu svého působení se firmě podařilo zdesetinásobit výrobu, zvětšit výrobní prostory z původních 33 m2  na aktuálních 200 m2, získat ocenění Firma roku Královéhradeckého kraje a zahájit export na evropské trhy. Česká republika je v rámci EU lídrem v hmyzím potravinářství i díky práci společnosti WormUP.

Jak říká zakladatel firmy WormUP, Libor Sloupenský: „ Za tři roky působení na českém trhu je za námi vidět kus práce. S mírnou nadsázkou mohu říct, že jsme Čechy naučili jíst hmyz a Česká republika je v rámci EU lídrem v hmyzím potravinářství. Češi jsou odvážní a otevření zkoušet nové věci. Ostatní země EU k jedlému hmyzu přistupují velmi zdrženlivě, tedy podobně, jako když jsme začínali před třemi roky v Česku.“ Firma WormUP byla založena 18. března 2019, sídlo má ve Vamberku v Královéhradeckém kraji a vyrábí slané pochoutky z hmyzu – Křupavé červíky, což jsou sušené a ochucené larvy potemníka moučného. Jedlý hmyz v podobě Křupavých červíků představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin, kterých má v sobě téměř 60 % obsahu.

Za dobu svého působení se firmě podařilo zdesetinásobit výrobu, za rok 2021 zpracovala až 10,5 tuny moučných červů, jak se larvám potemníka moučného říká. Úspěchem je i rozšíření výrobních prostor na aktuálních 200m2 v Blansku v Jihomoravském kraji. V roce 2021 přišly i dvě významná ocenění: Firma roku Královéhradeckého kraje a Potravina roku Královéhradeckého kraje v kategorii maso a masné výrobky. Obchod WormUP.com získal prestižní certifikát Ověřeno zákazníky na nákupním portálu Heureka a dlouhodobě si drží 100 % spokojenosti zákazníků. Důležitým mezníkem i impulsem pro rozšíření na evropské trhy bylo schválení moučného červa Evropským úřadem pro bezpečnost potravin jako bezpečnou potravinu pro celou EU.  Na to navázala prezentace produktů na světovém veletrhu sladkostí a pochutin ISM 2022 v Kolýně nad Rýnem. Tak, jak firma WormUP naučila jíst jedlý hmyz Čechy, stojí teď před výzvou naučit to celou Evropu.

Foto: WormUP