Obědy nadále zdražují

Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2021/2022 vykazuje změnu ve výši 12,2 Kč, což odpovídá (+8,9 %). Tak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém pravidelném bilancování zohlednil svou databázi – téměř 6000 gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Historický kontext cenového vývoje:

  • 2021/2022 růst o 12,2 Kč (+8,9 %)
  • 2020/2021 růst o 6,3 Kč (+5,0 %)
  • 2019/2020 růst o 6,3 Kč (+5,3 %)
  • 2018/2019 růst o 6,7 Kč (+5,9 %)

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji 122,6 Kč (meziroční změna + 10,6%). Druhý v pořadí je Jihočeský kraj 133,8 Kč (meziroční změna + 8,1%). Karlovarský kraj si dlouhodobě drží neotřesitelnou pozici, kde se zákazník naobědvá jednoznačně nejlevněji. Navíc dochází k prohlubování cenového rozdílu vůči ostatním krajům, který čas jen umocňuje.

Prvenství opět uhájila Praha (Praha 1 – Praha 10). Zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji (146 Kč). Druhý nejdražší oběd lze absolvovat ve Středočeském kraji (141,1 Kč). Třetím v pořadí je Pardubický kraj (141 Kč).

Nejvyšší meziroční změna byla zaznamenána v Plzeňském kraji (+ 14,9 Kč), což odpovídá nárůstu 11,0 %. Tak jako v minulém roce, i letos je překvapením Praha, kde je meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem (+11,9 Kč), tj. 8,1 %.

Foto: menicka.cz