Radegast dosáhl dalšího vodního milníku
Pivovar Radegast na „vodních vavřínech“ neusnul a dokázal opět snížit spotřebu vody při výrobě piva. V roce 2021 potřeboval jen 1,2 litru vody na jeden půllitr piva Radegast. Jde o nejlepší výsledek v jeho pivovarské historii. Letos nošovický pivovar chystá další optimalizační projekt vedoucí k šetření s vodou na plechovkové lince.
Pivovar Radegast opět potvrdil svoji pozici v absolutní světové pivovarské špičce v šetření s vodou, kterou využívá na výrobu piva. V roce 2021 dosáhl dalšího milníku a jeho poslední rekordní úspora se zastavila na hodnotě 1,2 litru vody na jeden půllitr piva.
Od roku 2008, kdy se Pivovar Radegast úsporami vody intenzivně zabývá, jde přibližně o 40% snížení ve spotřebě vody „Za takovým výrazným posunem a současnými prvotřídními výsledky stojí jasná strategie, pevně stanovené cíle a zapojení všech zaměstnanců pivovaru. Dnes umíme vodu opakovaně využívat a její spotřebu stále snižovat, a proto v tom patříme mezi nejlepší na světě,“ uvádí Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast.
A co se do spotřeby vody, která se využívá na výrobu piva, vlastně počítá? Nejde jen o vodu přímo obsaženou v pivu, ale také o vodu na mytí lahví, vodu využívanou na sanitaci v provozech nebo i užitkovou vodu používanou na sociálních zařízeních v pivovaru.
I když je pro Pivovar Radegast stále náročnější svou už tak nízkou spotřebu ještě dál snižovat, stále v této oblasti připravuje nové vodohospodářské projekty. „V roce 2021 jsme realizovali menší projekty na úsporu vody. Letos se pustíme do optimalizačního projektu na plechovkové lince, který přispěje k dalšímu snížení spotřeby vody v našem pivovaru,“ doplňuje Jiří Toman, vodohospodář a projektový specialista Pivovaru Radegast.
Mimo šetrné nakládání s vodou ve svém pivovaru se Radegast zaměřuje na podporu aktivit spojených s péčí o vodní zdroje i v dalších tuzemských regionech. V letošním roce Radegast například upozornil na problematiku vody „netradičním“ průvodem velbloudů v Ostravě a v Praze. Zároveň poskytne zdarma stovky zavlažovacích vaků pro stromy v nejsušších místech v Česku, podpoří výsadbu stromů a chystá také několik úklidů cenných mokřadů v Beskydech.
Nošovický pivovar se také průběžně stará o blízké rybníčky, které čistí dešťovou vodu odcházející z pivovaru nebo postupně zavádí úsporné bezvodé pisoáry do hospod čepujících pivo Radegast. Projekty řešící péči o vodní zdroje podpoří rovněž prostřednictvím aktuálního grantového programu Radegast lidem.
„Pro Pivovar Radegast je snižování spotřeby vody a šetrné využívání vodních zdrojů dlouhodobým cílem a také prioritou do dalších let. Udržitelnost je pevnou součástí našeho zodpovědného přístupu k podnikání v pivovarské oblasti,“ uzavírá Ivo Kaňák.
Foto: Radegast