Restaurace Na Pekařce má co nabídnout

Otevřená kuchyně hned vedle výčepu a průhledná podlaha s pivními tanky ve sklepě k tomu. Že chybí jen opona?  Velké pivní a gastronomické představení se v restauraci Na Pekařce přesto odehrává každý den i bez ní. Do hlavní role tu byl nově obsazen plzeňský ležák Pilsner Urquell.

Restaurace Na Pekařce v Praze – Podolí prošla poslední zásadní rekonstrukcí v roce 2012, nicméně její historie už se píše téměř 70 let. I když se za tu dobu v domě ve vilové lokalitě městské části hodně změnilo, přistavělo, předělalo, jedno zůstalo po desetiletí stejné – zahrada. I pro současnou „Pekařku“ je víc než jen doplňkem, zdejší zahrada patří k největším v celé Praze a tak ke každoročním jarním rituálům tu patří vyhlížení pěkného počasí.

Hosté z celé Prahy

Nechme se ale provést celou restaurací jejím manažerem Markem Břinčilem, který přišel s praxí v renomovaných společnostech Kampa Group a Pravda Group hned po znovuotevření po rekonstrukci. „Jsme restaurací, která je oblíbená nejen hosty z nejbližšího okolí, ale prakticky z celé Prahy. Máme ale i mnoho stálých hostů a štamgastů. Polední menu si oblíbili zaměstnanci z nedalekých kancelářských a obchodních center, hodně nás navštěvují zaměstnanci České televize z Kavčích hor. Ale nechybí ani obyvatelé okolních domů a vil,“ přibližuje hlavní důvody, proč má denní menu pravidelně plných deset položek. „Právě proto, že se u nás lidé opakují, si nemůžeme dovolit jim nabízet stále stejná jídla,“ dodává šéfkuchař Milan Beránek. I on je symbolem věrnosti hospodě, v níž působí od znovuotevření.

I když je tu přes poledne velký frmol, díky kapacitě 144 míst v restauraci se v klidu nají každý. Vybrat si může jednu ze tří sekcí restaurace. Do každé z nich ale musí vejít kolem srdce hospody. Tím je jednoznačně otevřená kuchyně s proskleným oknem v podlaze hned u vstupu. Návštěvník tak nemůže přehlédnout tři nerezové pětisetlitrové tanky, které ukrývají Pilsner Urquell v ideálních podmínkách sklepa. A že je Na Pekařce o pivo zájem, pak musela s novou značkou na čepu přijít ještě přístavba. Další dva tanky jsou hostům na očích ještě víc, vlastně po celou dobu návštěvy. Večer po setmění působí svým barevným nasvícením jako magické oko.

Zahrada pro tři stovky hostů

Hned vedle výčepu jsou hostům na očích kuchaři, host tak vidí na přípravu toho, co si objednal. Že se ale tým šéfkuchaře nemá za co stydět, je nasnadě. Tradiční česká kuchyně Pekařku charakterizuje, ale jak sami říkají, zvládnou vše od výpečků až po vepřová kolena. Největší chloubou jsou pokrmy z grilu. Grilovací nabídka patří zejména k zahradě, nicméně dopřát si ji můžete i v interiéru restaurace. Zahrada má téměř 290 míst, 45 míst náleží posezení v dřevěném zahradním altánu, který je i vytápěný. Celá kapacita zahrady se ale dá v případě nepříznivého počasí zakrýt velkými pergolami. Samozřejmostí je venkovní druhý výčep. Ale i na něm je nabídka piv stejná jako uvnitř a samozřejmě i ve stejné kvalitě a nabídce stylů čepování.