Rozhoduje i židle
„Nábytek do restaurace si nekupuji proto, abych ušetřil, ale naopak proto, abych vydělal.“
Mnoho českých restauratérů stále vybavení interiéru vybírá především podle ceny. Zapomínají přitom na starou pravdu: „Nábytek do restaurace si nekupuji proto, abych ušetřil, ale naopak proto, abych vydělal.“
Správná volba židlí, stolů, barového pultu, osvětlení i drobných doplňků je přitom pro některé hosty stejně důležitá jako výkony kuchaře nebo nabídka vinného lístku. Kolik do vybavení investovat a jaké jsou trendy pro rok 2014.
Vsadit na vlastní vkus, nebo se svěřit do péče profesionálů a nechat si podnik zařídit podle posledních módních trendů? Před tímto dilematem se chtě nechtě ocitá každý, kdo nově vybavuje restauraci. Jak a podle čeho se čeští podnikatelé rozhodují? „Řekl bych, že v Praze a ve velkých městech se zákazníci více řídí módními trendy než jinde. Mimo velká města u zákazníků převládá obava, že přílišná modernost nebude hosty dobře přijata a volí raději ‚konzervativnější‘ řešení,“ říká Petr Kovařík z pražské firmy Ateliér Dako, která se specializuje právě na prodej nábytku pro gastronomická zařízení. „Oproti situaci v západní Evropě u nás ale celkově převládá spíše řešení interiérů podle vlastního vkusu, i když situace se mění k lepšímu,“ dodává.
Záleží na materiálu
Nedopalky zatoulané mimo popelník nebo rozlité víno a káva. I to jsou důvody, proč restauratér musí kromě ceny a vzhledu řešit také materiál, ze kterého je nábytek vyroben. Například u stolových desek, které jsou v gastro provozech velice namáhané, dnes vynikají desky werzalitové, které mají na povrchu speciální tvrzenou vrstvu a jsou dnes nabízeny v mnoha rozměrech a dekorech. Evergreenem českých barů a restaurací ale zůstává dřevo.
Kolik stojí vybavení?
Jedním ze současných trendů, a neplatí to jen u nábytku pro restaurace, je spojení přírodních a umělých materiálů. Klasickým příkladem je u židlí kombinace dřevěných nohou a plastového sedáku, která otevírá prostor i pro zajímavé barevné kontrasty. Menší zájem je pak dnes v restauracích o židle čalouněné. Je to zejména proto, že čalounění zvýší cenu židle na trojnásobek a dobrá dřevěná židle od italských výrobců začíná na 200 euro.
Více o trendech a radách odborníků naleznete v aktuálním vydání – Svět H&G, únor 2014