Praha obhájila dvě michelinské hvězdičky
Šéfkuchaři dvou pražských restaurací Roman Paulus a Oldřich Sahajdák obhájili loňský úspěch a opět získali Michelinskou hvězdičku.
Šéfkuchaři dvou pražských restaurací se můžou radovat. Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise obhájili loňský úspěch a opět získali hvězdičku ve slavném gastronomickém průvodci Michelin Main Cities of Europe, který vychází od roku 1982 a nabízí výběr hotelů a restaurací v mnoha cenových kategoriích.
Šéfkuchaři obou restaurací, Roman Paulus a Oldřich Sahajdák, se v loňském roce stali prvními Čechy, kteří prestižní hodnocení získali. Nejvyšší gastronomické ocenění nicméně už dříve v Česku třikrát získal italský šéfkuchař Andrea Accordi.
„Získat hvězdu je jedna věc, obhájit je druhá. Byl to krok, který jsme si přáli, a jsme rádi, že to tak dopadlo. Na druhou stranu si myslím, že jsme za ten rok měli i slabší místa, protože to bylo jiné než předtím. Očekávání hostů bylo jiné. Z toho důvodu je pro nás hodně věcí poučením, abychom vařili čím dál tím líp,“ reagoval šéfkuchař Paulus z Alcronu.
Taktéž šéfkuchař Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise má z ocenění velkou radost, protože se svým týmem splnil očekávání. Hvězda jim prý dodala sebedůvěru. Snaží se podle svých slov do menu zařazovat stále novinky, zaměřuje se na „zapomenuté“ čerstvé suroviny od tuzemských farmářů a chce pozvednout českou kuchyni. „Třeba teď máme kapří líčka. Pro nás je to maso podobné ústřici,“ pochlubil se Sahajdák.