Slivovice, mák a povidla – oslava českých tradic

Spread the love

Konání jubilejního 20. ročníku barmanské soutěže RUDOLF JELÍNEK CUP málem zastavila epidemická situace. Na poslední chvíli se měnila pravidla, termín i místo konání. Místo slavnostního prostředí v letošním roce otevřeného Muzea slivovice v Praze, se soutěž přesunula do online prostoru. Barmani se museli popasovat mimo přípravy receptury také s fotkou, videem a podporou na sociálních sítích. Soutěže se zúčastnilo 19 předních českých a slovenských barmanů.

Základní bází pro soutěžní koktejly byla i v tomto ročníku tradiční R. JELÍNEK Slivovice kosher a tématem OSLAVA (otevření Muzea slivovice). V tomto česko-slovenském klání zvítězil slovenský barman fungující v Praze. Zkušený Michal Ďuriník, aktuálně působící v legendárním baru Black Angel’s v Praze, vsadil na spojení české kultury s americkou židovskou komunitou, respektive jejich tradičními svátky a pochutinami podávanými při této příležitosti. Základní surovinou jeho koktejlu KOSHER SLI_MAKU se tak stal kromě slivovice také mák, švestková povidla s medem a zelená jablka.

Jediná z žen v soutěži, Claudia Homolová ze Slovenska, si vybojovala druhé místo. Domovským barem Claudie je Old Fashioned Bratislava. Její soutěžní koktejl I will drink the wine dokonale spojil slivovici s cold brew kávou, čokoládovým sirupem a kosher vínem.

Třetí místo patří Milanu Drahošovi (BeBop Bar Praha) s koktejlem Rockit neek – úžasné propojení tří jednoduchých surovin: slivovice, sirupu ze šampaňského a fermentovaného rakytníku.

Práce barmanů ani porotců nebyla jednoduchá. Už proto, že nemohli připravovat své drinky přímo před porotou, ale museli je nachystat dopředu ve formě take-away drinků. Filip Rebroš, slovenský porotce, přístup barmanů ocenil: „Veľmi rad by som poukázal na pripravenosť a premyslenosť niektorých súťažiacich, ktorí aj napriek tomu, že nám nemohli odprezentovať svoj drink naživo, sa vynašli a poslali nám tzv. hotové balíčky, ktoré obsahovali od návodu, inštrukcií, receptúry až po samotnú garnitúru či parfem. Toto ja veľmi oceňujem a bolo to aj pri hodnotení pre mna veľmi důležité.“

Dnešní doba je zvláštní, slovy Miroslava Motyčky, obchodního a marketingového ředitele společnosti RUDOLF JELÍNEK: „Snaží se nás vzdálit jednoho od druhého a člověk je přitom tvor veskrze společenský. Jsem nadšený, že se nám tomuto navzdory podařilo se spojit, vzájemně se inspirovat, podpořit a na něčem pracovat.“

Rozhodnutí, zda soutěž uskutečnit nebo ne, nebylo vůbec jednoduché. Většina soutěží byla ruku v ruce s uzavřením provozů zrušena již na jaře, a proto měla tato soutěž pro barmany zvláštní význam. Aleš Svojanovský, president České barmanské asociace, tak rozhodnutí o realizaci přijal s povděkem: „Velmi si cením toho, že se společnosti Rudolf Jelínek podařilo přerušit předlouhý půst barmanského soutěžení u nás a v improvizovaných podmínkách uspořádat jubilejní ročník R. JELÍNEK Cupu. Přiznám se, že mi to už moc chybělo! Velký hold patří všem, kteří se rozhodli zapojit. Všem, kteří soutěži věnovali svoji energii. Věřte, že právě nyní to má smysl.“

20. ročník RUDOLF JELÍNEK CUP – ON – LINE BARMANSKÁ SOUTĚŽ, výsledky soutěže: 
1. místo: Michal Ďuriník, Black Angel’s bar, Praha
2. místo: Claudia Homolová, Old Fashioned bar, Bratislava
3. místo: Milan Drahoš, BeBop bar, Praha

Vítězný drink: 
Michal Ďuriník BAR: Black Angel’s, Praha
DRINK: KOSHER SLI_MAKU:
50 ml R. JELÍNEK slivovice kosher 5yo, 20 ml Švestkovo-medové pyré, 30 ml Makový Cordial, 50 ml Jablečná soda Tyto ingredience společně vyšejkrujeme a následně přelijeme do skleničky typu Collins. Poté doplníme Jablečnou sodovkou 50 ml. Celý drink promícháme a podáváme s domácím švestkovo-makovým koláčkem.

Foto: firemní