Slivovice V drincích? Skvěle si rozumí s čajem

Namíchat fancy cocktail, který obsahuje alespoň 2 centilitry pětileté Slivovice Kosher a jehož příběh se týká výročí 100 let od založení Československa. Takový byl úkol účastníků osmnáctého ročníku barmanské soutěže International Rudolf Jelínek Cup, který se v úterý 18. září 2018 uskutečnil v prostorách vizovické likérky Rudolf Jelínek. Odborným garantem soutěže byla Česká barmanská asociace.

Na východ Moravy dorazil úctyhodný počet 38 barmanů z  desítky evropských zemí, pořadatelé totiž soutěž titulují jako evropský pohár v  míchání drinků z  ovocných destilátů. Z celkového vítězství se po celodenním maratonu radoval Jan Zlámaný (Crazy Daisy Praha), druhé místo obsadil Lukáš Konečný (Apotheka Český Krumlov) a  třetí skončil Robert Weis (Apotheka Český Krumlov). Cenu pro nejlepšího cizince převzala Nora Karklina (Estonsko), nejlepší techniku dle porotců předvedl Zdeněk Javorský (Lobby bar hotelu Nové Lázně) a cenu za kreativitu a inovaci převzala Kateřina Vymazalová (SOŠ a SOU Polička). Tři nejlepší barmani obdrželi finanční ohodnocení ve výši 500, 300 a  100 eur, vítěz si navíc užil zájezd na Bar Convent Berlin zdarma. Pražský barman Jan Zlámaný uspěl s  drinkem Maffie, který se kromě pětileté slivovice skládá z  vermutu Carpano Antica Formula, extraktu z  lipového květu, švestkového shrubu a  medové vody. Je servírován v  coupette skleničkách z  antikvariátu, zdoben sušenou švestkou posypanou lipovým prachem a  podává se k  němu výtisk Lidových novin z 29. října 1918. „Komisaře jsem navíc osvěžil sklenicí prémiového čaje matcha. Při vymýšlení drinku jsem vyjma vermutu šel cestou lokálních surovin včetně lípy jako národního stromu. Míchání koktejlů ze slivovice je náročné, ale zároveň představuje velkou výzvu. A  barmani výzvy milují,“ uvedl Jan Zlámaný. Zároveň dodal, že si vítězství v  International Rudolf Jelínek Cupu velmi cení. „Konkurence byla neskutečná, větší soutěž jsem ještě v životě nezažil,“ konstatoval loňský vicemistr ČR v  přípravě čaje. Podle jednoho z porotců soutěže, Adriána Michalčíka z  norského baru *ISM v Oslu, je slivovice v  drincích dobře použitelná jako báze i  jako modifikátor. „Ochutnal jsem i  limitovanou edici Československé slivovice vydané k  výročí založení našeho státu a  velice mě překvapila. Cítil jsem v  ní mandlovost až ořechovost, určitě by také byla mixologicky využitelná,“ prohlásil barman patřící do současné česko-slovenské absolutní špičky. Zároveň ocenil, že hned několik soutěžních drinků obsahovalo čaj. „Je to skvělá surovina a  dnes se ukázalo, že čaj do koktejlů patří,“ doplnil Adrián Michalčík s tím, že kromě vítězného drinku ho zaujalo i několik dalších výtvorů – třeba ten od Kateřiny Vymazalové (slivovice, makový likér, bezinkový sirup, švestkový čaj, citronový fresh) či Jana Šebka (slivovice, vermut, švestkové pivo, švestková omáčka, ořešákové bitters).