Tenerife jako jediný z Kanárských ostrovů znovu získal šest michelinských hvězd
Gastronomie na Tenerife patří opět k vynikajícím. Slavnostní udílení michelinských ocenění pro rok 2019, které se konalo koncem listopadu v Lisabonu, znovu potvrdilo šest hvězd pro tento ostrov jako jediný z Kanárských ostrovů. Restaurace MB (Martín Berasategui) hotelu The Ritz-Carlton Abama získaly dvě hvězdy a Kabuki (Abama), Kazán, El Rincón de Juan Carlos a Nub (La Laguna Gran Hotel) po jedné hvězdě, čímž potvrdily kvalitu gastronomie na Tenerife.
Tenerifský prezident Carlos Alonso označil postup tenerifské gastronomie na národní a mezinárodní kulinární scénu za milník, který nevznikl jen tak náhodou. „Hodně let se vláda snaží zvýšit hodnotu místních produktů, a když k tomu připočteme pár vynikajících profesionálů a naše kvality jako jedné z předních turistických destinací, je logické, že hrajeme první ligu v oblasti gastronomie.“ Podle něj patří gastronomie ke kanárské identitě a je nepostradatelným prvkem pro poznání kultury a způsobu života ostrova. Tenerifský ministr turismu Alberto Bernabé zdůraznil, že gastronomie se stala dalším lákadlem a prvkem ovlivňujícím rozhodování pro dovolenou na ostrově.
Ministr zemědělství, chovu dobytka a rybolovu Jesus Morales je přesvědčen, že snaha profesionálů, jedinečné lokální produkty vynikající kvality a propojení veřejného a privátního sektoru vedly mimo jiné k tomu, že tenerifská kuchyně dosáhla takové úrovně, jakou si ještě před lety nebylo možné ani představit. To vše díky jasné strategii, založené na třech pilířích: místních produktech, krajině a etnografickém dědictví. Podle údajů jednoho průzkumu vydají turisté během svého pobytu na Tenerife nejvíc peněz za gastronomii, což ostrovu přináší kolem 728 mil. eur ročně. Spolu s nákupy potravin, které činí 242 milionů eur ročně, dosahují celkové příjmy této oblíbené destinace 970 mil. eur.
Foto: Tenerife © Turismo de Tenerife