Trendy bylinných a ovocných infuzí 2018/19

Bylinné a ovocné čaje patří k oblíbeným nápojům v Německu. A to tak, že s celkovým ročním objemem 39 484 tun by se mohla zaplnit kolínská katedrála téměř dvakrát až po okraj. Které čaje jsou právě teď v trendu? Chuťové složení bylinných a  ovocných čajů je stále rozmanitější, protože kulinární svět se neustále vyvíjí a inspiruje se i jinými zeměmi, časopisy a food blogery.

Kurkuma a zázvor udávají tón
Kurkuma, už určitou dobu známá a oblíbená na kuchařské a food scéně, získala 1. místo v trendech čajů pro sezonu podzim a zima 2018/19. Kurkuma, pikantně ostré koření, známé také jako žlutý zázvor, je nejen nezbytným základem pro dobré karí, ale uplatní se i v segmentu bylinných čajů. Její předchůdce, populární zázvor, se již dávno etabloval a díky své ostré citrusové chuti si udržuje svou pozici mezi prvními třemi oblíbenými čaji. Letos se umístil na 2. místě.

Inspirace z hor a příjemná atmosféra
Představa nedotčené přírody, zelené louky v kombinaci s čerstvým lahodným čajem navozuje dokonalou relaxaci. „Současné společenské trendy, jako je clean eating a  vytváření rovnováhy mezi pracovním a  soukromým životem, podporují touhu po puristických kreacích z horských bylin, přičemž většinou jedna bylina zůstává chuťově v  popředí,“ vysvětluje dr. Monika Beutgenová, obchodní ředitelka obchodního sdružení Kräuter- und Früchtetee. „Kontrastem k tomu jsou tzv. zimní čaje, obohacené o koření typické pro zimní sezonu, jako je skořice, hřebíček, kardamom a  čokoláda, které jsou absolutním trendem.“ Zimní čaje získaly 3. místo a  čaje z horských bylin 4. místo.

Fenykl, anýz a kmín získávají na oblibě
Ještě v  loňském roce se čaj z  fenyklu, anýzu a kmínu umístil až na 10. místě, letos poskočil na 5. místo. Mezi milovníky bylinných čajů zůstává celoročně oblíbená máta (6.  místo) a  citrusové příchuti (7.  místo). Na 8. místě se umístily kreace vycházející z  chutí koláčů, na 9. místě meduňka a na 10. místě moringa. To, jak se rozmanité chutě rozvíjejí, je potěšitelné a je příslibem úspěchu bylinných a ovocných čajů i do budoucna.