V restauraci Valmer vám připraví nejlepšího kapra!
Na podzim loňského roku proběhl během veletrhu Gastrofest v Českých Budějovicích již 13. ročník prestižní soutěže Český kapr 2018. Svůj um v přípravě ryb zde v kategorii senior prezentovalo celkem 12 soutěžících. Nejvíce oslovil odbornou porotu recept Martina Košťála, který zastupoval českobudějovickou restauraci Valmer. O své dojmy ze soutěže se s námi podělil v rozhovoru.
Český kapr je uznávaná kuchařská soutěž, jejíž poslední ročník jste vyhrál právě vy. Podařilo se vám úspěch nějak zúročit v branži?
Osobně si myslím, že zúročení ještě přijde. Výhra v soutěži mi přinesla další zkušenosti, nové kontakty, a lze i říci, že také rozhled v určitých oblastech.
Tento rok byla soutěžícím poskytnuta větší míra volnosti v receptuře nežli v předchozích ročnících. Předepsanými ingrediencemi byly pouze: ryba a zelenina od Bonduelle. Kolik času jste věnoval přípravě a kde jste čerpal inspiraci?
Tento typ zadání mi vyhovuje, protože u tvorby pokrmů preferuji kreativitu. Příprava na soutěž v podstatě spočívá v tom, že si nejprve dáte dohromady, co budete vařit, zkoušíte různé varianty, kombinujete chutě a nakonec se snažíte vše vyladit, tak aby pokrm dával smysl a bavil vás. Kolik času jsem věnoval přípravě? Už přesně nevím, ale domnívám se, že méně, než bych chtěl.
Nyní pracujete ve vyhlášené českobudějovické restauraci Valmer. Jak si stojí ryby potažmo kapr v oblibě vašich strávníků?
Ryby a mořské plody jsou u nás ve Valmeru velice populární. V současné době u nás vede chobotnice. Kapr si v našich vodách zatím moc dobře nevede a je to velká škoda, jelikož kapr nabízí širokou škálu možností úprav.
Dále čtěte v novém Svět H&G 1/2019
foto: Michal Moučka