V restauraci Valmer vám připraví nejlepšího kapra!

Na podzim loňského roku proběhl během veletrhu Gastrofest v Českých Budějovicích již 13. ročník prestižní soutěže Český kapr 2018. Svůj um v přípravě ryb zde v kategorii senior prezentovalo celkem 12 soutěžících. Nejvíce oslovil odbornou porotu recept Martina Košťála, který zastupoval českobudějovickou restauraci Valmer. O své dojmy ze soutěže se s námi podělil v rozhovoru.

Český kapr je uznávaná kuchařská soutěž, jejíž poslední ročník jste vyhrál právě vy. Podařilo se vám úspěch nějak zúročit v branži?

Osobně si myslím, že zúročení ještě přijde. Výhra v soutěži mi přinesla další zkušenosti, nové kontakty, a lze i říci, že také rozhled v určitých oblastech.

Tento rok byla soutěžícím poskytnuta větší míra volnosti v receptuře nežli v předchozích ročnících. Předepsanými ingrediencemi byly pouze: ryba a zelenina od Bonduelle. Kolik času jste věnoval přípravě a kde jste čerpal inspiraci?

Tento typ zadání mi vyhovuje, protože u tvorby pokrmů preferuji kreativitu. Příprava na soutěž v podstatě spočívá v tom, že si nejprve dáte dohromady, co budete vařit, zkoušíte různé varianty, kombinujete chutě a nakonec se snažíte vše vyladit, tak aby pokrm dával smysl a bavil vás. Kolik času jsem věnoval přípravě? Už přesně nevím, ale domnívám se, že méně, než bych chtěl.

ČK 2018_sen_0945

Nyní pracujete ve vyhlášené českobudějovické restauraci Valmer. Jak si stojí ryby potažmo kapr v oblibě vašich strávníků?

Ryby a mořské plody jsou u nás ve Valmeru velice populární. V současné době u nás vede chobotnice. Kapr si v našich vodách zatím moc dobře nevede a je to velká škoda, jelikož kapr nabízí širokou škálu možností úprav.

Dále čtěte v novém Svět H&G 1/2019

foto: Michal Moučka