V segmentu profesionálních kávovarů sledujeme silný důraz na automatizaci a digitalizaci

Není kávovar jako kávovar. Jedním z významných kritérií při výběru značky je konzultace a následný servis dodavatele. Jak nejlépe kontrolovat údržbu, nastavení a výkonnost přístroje radí Karel Machovský, obchodní ředitel společnosti Espresso Professional s.r.o., která na trhu nabízí špičkové technologie pro horké nápoje.

Jaké panují aktuální trendy v segmentu profesionálních kávovarů a příslušenství? Co vše by měl takový kávovar splňovat, umět, jaké funkce nabízet?

V poslední době sledujeme silný důraz na automatizaci a digitalizaci v segmentu profesionálních kávovarů. Moderní kávovary nabízejí pokročilé možnosti extrakce kávy, uživatelsky přívětivé ovládání pomocí velkých dotykových displejů, a často jsou vybaveny funkcemi pro vzdálenou komunikaci. To umožňuje provozovatelům kaváren a restaurací kontrolovat údržbu, nastavení a sledovat výkonnost přístroje na dálku. Na profesionální kávovary jsou dnes kladeny vysoké požadavky na kvalitu extrakce, stabilitu teploty, tlaku i vyšší hygienické nároky, pro zajištění konzistentního chuťového zážitku.

Můžete blíže představit vaše portfolio a firemní filozofii?

Naše společnost se zaměřuje na poskytování širokého spektra kávových řešení od Bialetti Moka konviček, přes domácí kávovary Gaggia, profesionální kávovary do gastro provozů a kanceláří Dr.Coffee a Saeco, až po řešení pro velké gastro provozy v podobě tzv. super automatů Melitta Professional. Zákazníkům zajišťujeme i následný servis a školení obsluhy po celé ČR a SK. Naší firemní filozofií je neustálý důraz na kvalitu služeb, spolehlivost a inovace. Víme, že dobrá káva je jedním ze základních kamenů dobré atmosféry v každé kanceláři.

Jaké požadavky mají provozovatelé kaváren, restaurací a hotelů na profesionální kávovar, která kritéria jsou pro ně zásadní?

Pro provozovatele je klíčová především spolehlivost a konzistence kvality připravené kávy. Kávovar musí být snadno ovladatelný, jednoduše udržovatelný a měl by umožňovat rychlou přípravu většího počtu nápojů bez snížení kvality. Zároveň je pro ně důležité, aby stroj nabízel flexibilitu v nabídce nápojů – od klasického espressa až po mléčné speciality. Poměrně nově se také setkáváme se zákazníky, kteří chtějí i kávovary umožňující přípravu ze sypké směsi, např. pro přípravu horké čokolády, sušenou alternativu mléka nebo Matcha nápoje.

Lze říci, do jaké míry právě kávovar ovlivňuje výslednou chuť kávy?

Kávovar má zásadní vliv na konečnou chuť kávy. Kromě kvality samotné suroviny, tedy kávových zrn, je to právě technologie stroje, která určuje, jak přesně bude káva extrahována. Správná teplota vody, konstantní tlak a rovnoměrná extrakce jsou klíčové faktory, které může ovlivnit pouze kvalitní kávovar. Také je důležité, aby stroj umožňoval precizní nastavení a kontrolu parametrů, což dává prostor pro vytvoření dokonalého šálku. To znamená, že nastavení kávovaru je nutné pravidelně revidovat a vždy při změně kávy.

Pořízení kávovaru může být finančně náročná investice.

Každý kávovar pracuje s horkou vodou, tlakem, párou, a navíc musí splňovat určitá hygienická kritéria. Každý má navíc své určení stejně, jako třeba auta. Fábií sice také jednorázově odtáhnete přívěs se dřevem, ale pro opakované použití je lepší zvolit specifický výkonnější vůz. Stejně tak to funguje i u kávovarů, kde se investice do správného typu stejně jako u zmíněných aut projeví v jejich životnosti a bezporuchovosti.

Více informací o produktech: https://espressoprofessional.cz/