Ve Vizovicích se nejlépe vedlo Martinu Vogeltanzovi

Spread the love

Nový formát soutěže, stará dobrá porce zábavy. Takový byl 17. ročník International Rudolf Jelínek Cupu, který se uskutečnil v sobotu 9. září v areálu vizovické likérky Rudolf Jelínek.

Vítězem barmanského klání, které patří do celoročního seriálu CBA Professional Cocktail Competition o Barmana roku, se stal Martin Vogeltanz s drinkem Irena. Druhá skončila Ivana Kurillová ze Slovenska a na třetí místo se probojoval Zdeněk Javorský. Celkem se k účasti odhodlalo 15 barmanů nejen z Česka nebo Slovenska, ale také Polska, Maďarska, Kypru a Islandu.

Vůbec poprvé v historii CBA ustanovovala pravidla soutěže roli mystery boxu, tedy krabice s tajnými surovinami, které bude potřeba použít. Jedinou povinnou ingrediencí byly minimálně dva centilitry R. Jelínek Slivovice kosher a dvě položky z mystery boxu. V černé krabici se ukrýval například meruňkový džem, švestkový čaj, vanilkový cukr, energetický nápoj, slanina či jehličí. Zbytek surovin byl k dispozici v soutěžním marketu, anebo z vlastních zásob.

Druhou velkou novinkou v pravidlech soutěže byl postup pěti nejlépe hodnocených barmanů do superfinále, v němž hlasovali přítomní hosté prostřednictvím desítky přidělených žetonů. „Při inovaci pravidel jsme se inspirovali globálními trendy spějícími k méně striktnímu a tím pádem kreativnímu přístupu k barmanství,“ prohlásil Miroslav Motyčka, ředitel soutěže a obchodně-marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek.

Právě díky návštěvnickému hlasování zvítězil s velkým bodovým rozdílem Martin Vogeltanz. Jeho koktejl Irena je inspirován osobností manželky Rudolfa Jelínka. „Za každým úspěšným mužem totiž stojí žena. Drink jsem servíroval na jejich společné fotografii a s panákem slivovice v perfect servisu,“ uvedl Martin Vogeltanz. Kromě zlaté kosher slivovice použil malinové pyré, domácí malinový likér, švestkový čaj, limetový fresh a ibiškovou pěnu.

Některé soutěžní drinky v sobotu ochutnala i viceprezidentka České barmanské asociace Monika Mecová. „Mixologicky pracovat se slivovicí není jednoduché, jde o dominantní bázi. Přesto se barmanům dařilo tvořit dobře vybalancované drinky, v nichž žádná z ingrediencí vyloženě nevyčnívala,“ zhodnotila Monika Mecová předvedené výkony účastníků.

Souhlasil s ní i vítěz vizovického večera. „Dal jsem do drinku pouhé dva centilitry slivovice a i tak mu hodně dominovala. Snažil jsem se ji zkrotit ostatními ingrediencemi, ale popravdě, povedlo se to jen díky jejímu minimálnímu množství,“ přiznal Martin Vogeltanz.

Vůbec první soutěž v roli porotce zažil Jiří Koňařík, výrobní ředitel Rudolfa Jelínka. „Nejvíc mě překvapil pan Javorský, který dohromady smíchal borovičku, slivovici a meruňkovici. Nemyslel bych si, že je něco takového možné, ale podal to skvěle a navíc předvedl show s flambováním slaniny,“ dodal Jiří Koňařík.