Více než šest společných chodů v restauraci Štangl
Na konci září se v restauraci Štangl spojí talentované duo – kuchařka Kristína Nemčková a šéfkuchař Martin Štangl se svým týmem uvaří pop-up Půl na půl, plný lokálních chutí a michelinských technik. Během dvou večerů usadí omezený počet hostů.
V pátek 27. září a sobotu 28. září naservíruje restaurace Štangl svým hostům další nezapomenutelný pop-up. Šest chodů z lokálních sezonních surovin připraví bok po boku šéfkuchař restaurace Martin Štangl se svým týmem a Kristína Nemčková, známá kuchařka s pozoruhodným portfoliem zahraničních pracovních zkušeností.
Nad karlínskou Eskou, kde degustační restaurace Štangl před rokem otevřela, se koná už druhá taková událost. Pop-upu Půl na půl: Martin Štangl & Kristína Nemčková předcházela akce s názvem Anemoia – večer plný chodů od michelinského šéfkuchaře z Londýna Yiannise Mexise. I Kristína přiveze do Štanglu zahraniční zkušenosti a techniky z michelinských restaurací.
„Můžu prozradit, že naši hosté ochutnají lokální suroviny, na které jsou zvyklí, ale v netradiční formě. Do menu se také promítnou mé zkušenosti ze zahraničí. Francouzské základy si nesu ze školy Le Cordon Bleu a ze londýnského Story; detailní zpracování zeleniny a zaměření na ryby zase z kodaňského Gerania,“ říká Kristína Nemčková, která na podzim odlétá za další pracovní výzvou do filipínské Manily.
„S Kristínou nás spojuje myšlenka vaření z lokálních surovin. K přípravě jednotlivých chodů využijeme techniky, které si Kristína osvojila a oblíbila na stážích v michelinských podnicích,“ odkrývá některé detaily Martin Štangl.
Cílem obou kuchařů i celého týmu je připravit šest chodů beze zbytků, tedy zužitkovat danou surovinu kompletně. „Na menu se určitě objeví česká ryba. Co z ní vykostíme, využijeme na garum, který doplní omáčku k příslušnému chodu,“ popisuje Martin, jak šetrně lze s ingrediencemi zacházet.
Kromě pěti slaných chodů a dezertu hostům členové týmu naservírují tři amuse bouche, predezert – tedy chod, který hostům pomůže navnadit chuťové pohárky na sladké – a petite four, malé rozloučení s večerem Martina, Kristíny i celého týmu.
Foto: Štangl