Zákusky a dezerty musí být cool
Vanilková, čokoládová a jahodová. Tyhle tři příchutě zmrzlin dlouhodobě kralují českému trhu a jejich pozice se zdá být neotřesitelná.
Vanilková, čokoládová a jahodová. Tyhle tři příchutě zmrzlin dlouhodobě kralují českému trhu a jejich pozice se zdá být neotřesitelná. Pozvolna ale přibývá i zákazníků, kteří dokážou ocenit zajímavé experimenty nebo nové recepty a také těch, kteří se zajímají o původ surovin a jsou ochotni připlácet si za kvalitu. Neplatí to ostatně pouze u zmrzliny, ale třeba i u dezertů nebo u čokolády. Poradíme vám, jak v letošní sezoně připravit ty nejlepší sladké „pasti“ na vaše hosty.
Netradiční příchutě zmrzliny berou Češi stále především jako kuriozitu. I v dnes již legendární Zmrzlinárně ve Stráži pod Ralskem, kde během sezony nabízejí přes 140 příchutí, jde na odbyt hlavně klasika. Koprová, čabajková, křenová nebo fernetová jsou hlavně silným reklamním tahákem.
Neznamená to ale, že by méně obvyklé druhy zmrzlin byly jen nějakou recesí. Naopak, objevují se i na jídelních lístcích vyhlášených restaurací, jejichž kuchaři se svým hostům snaží rozšiřovat chuťové obzory. Příkladem může být třeba brněnský Restaurant Pavillon a tamní jídelní lístek, který sestavuje šéfkuchař Jan Kaplan. Mezi dezerty najdou hosté i položky, jako jsou kokosová panna cotta s bazalkovou zmrzlinou a ananasové žele nebo lava cake z osmdesátiprocentní čokolády Guanaja s tymiánovou zmrzlinou.
Tymiánová? Proč ne
Kde se Kaplan inspiroval a co na tuto nabídku říkají hosté? „Tymiánová zmrzlina je inspirací od dob, kdy jsem ještě pracoval v Londýně. Tam jsme to servírovali jako součást tekoucích dezertů moelleux. Dnes jsem to posunul o trochu výše a zvolil čokoládu s vysokým obsahem kakaové hmoty. Lava cake je velmi hořký, ale s tymiánovou zmrzlinou je velmi bohatý. Je na lístku je už přes šest měsíců a je jedním z nejprodávanějších. Bazalková zmrzlina je doplněk naší kokosové panna cotty s ananasem. Perfektně se tam hodí. Bylinky jsou velice vděčné. Teď jsme udělali saturejkovou zmrzlinu a opět vynikající,“ říká šéfkuchař brněnské restaurace.
„Samozřejmě klasiku jako čokoládovou nebo vanilkovou musíte mít na nabídce pořád. Naše nejoblíbenější je zmrzlina z bílého máku. Velice zajímává připomínající buchty od moji maminky s mákem a tvarohem,“ dodává.
Celý rozsáhlý článek najdete v aktuálním vydání Svět Horeca květen/červen 2014