Zvyšte své tržby zařazením rostlinných pokrmů
Rostlinná kuchyně představuje jedinečný svět chutí a vůní a má ohromný, často přehlížený, potenciál. Je jen třeba dobře vybírat suroviny, nebát se chutí, koření, bylinek a nových ingrediencí.
“Samotná zelenina a její úprava tak, aby svou chutí byla nejlepší verzí sama sebe je neprobádané území. Nejlepší sezónní produkty a správná úprava tak, aby právě skvělá chuť hrála v pokrmu prim je skoro nevídaným úkazem na položkách v menu klasických restaurací a bister,” tvrdí Kateřina Brzicová z České veganské společnosti.
Ta nedávno vydala Průvodce rostlinnou kuchyní, který má gastro provozy krok po kroku provést k tomu proč, jak a co při rozšiřování jídelníčku o rostlinnou nabídku. Průvodce je určen pro restaurace, bistra, kavárny a další gastro provozy. Najdete v něm informace a doporučení krok po kroku – od představení surovin rostlinné kuchyně po doporučení označení a umístění pokrmu v jídelním lístku.
Rostlinná strava je totiž (již druhým rokem) světovým gastronomickým trendem. Jídlo se stalo otázkou a projevem životního stylu a etiky, zdraví a ekologie. Ohromný rozmach obliby rostlinné stravy zasáhl jako vlna i sektor gastra v naší republice. Co to znamená v praxi? Jídelníček je založen na potravinách, které nemají živočišný původ. Stravovat se rostlinně tedy znamená nekonzumovat živočišné produkty – maso, mléčné výrobky (jako je máslo, sýry apod.), vajíčka a také med.
“Pro gastroprovozy se jedná o neznámé území, často vnímané spíše jako komplikace než výhoda. Není tomu tak,” dodává Brzicová. “Ve světě se z tohoto trendu stal již standard a každá restaurace bere rostlinné jídlo v nabídce nikoliv jako něco zvláštního, ale zkrátka jako rozšíření jídelního lístku o další zajímavý, atraktivní pokrm.”
Praha se v roce 2018 umístila na deváté příčce celosvětového žebříčku měst s největší rostlinnou nabídkou v restauracích. Také další česká města se pyšní rostoucím počtem podniků, kam se milovníci rostlinné kuchyně rádi vracejí. Trh však stále není nasycený, nabídka je velmi omezená především v nespecializovaných podnicích a rostlinná jídla mohou znamenat zajímavou konkurenční výhodu. Zavedením více rostlinných položek na menu nejen ukážete, že držíte krok s gastronomickými trendy a jste inovativní, ale také zvýšíte svou konkurenceschopnost oproti ostatním.
Průvodce rostlinnou kuchyní si můžete zdarma stáhnout na webových stránkách České veganské společnosti.