LIFESTYLE

 „Novinky přinášejí možnost odlišit se od ostatních. A o to v dnešní gastronomii jde,“ říká prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský. Stíhá kromě své profese ještě něco jiného? Sleduje módní trendy, či jakým jezdí automobilem? Odpovídal na otázky magazínu Svět HORECA.

Sledujete módní trendy?

Přiznám se, že na sledování módních trendů nemám moc času. Jsem spíše konzervativně orientován a značky zas tolik neřeším. Rád ale nosím kvalitní oděvy, zejména saka, která sledují střihové trendy.

A co technologie?

To už je něco jiného. Snažím se používat moderní technologie zejména pro komunikaci a kancelářskou práci. Zastávám názor, že je nutné bedlivě sledovat vývoj ve všech oblastech. I moderní Národní vzdělávací centrum CBA v Brně, jehož stavbu právě dokončujeme, bude plné technologických novinek: od hi-tech mycího stroje na podlahy, přes řízení celé budovy technologiemi TECO, osoušeče rukou integrované ve vodovodních bateriích od společnosti Dyson a bezvodé pisoáry, až po průběžné sledování spotřeby všech energií. Využívání těchto technologií považuji za nezbytné pro úspěch v podnikání v oboru.

Co vnímáte jako zajímavou novinku v oboru?

Nové technologie jsou v gastronomii viditelné na každém kroku. Speciální materiály a povrchy se objevují i na základním inventáři, šejkrech či odměrkách. Barmani používají malá destilační zařízení nebo speciální nakuřovací sady…. Výrobníky speciálních typů ledu využívají také nejnovější poznatky a technologie. Baristé mají k dispozici kávovary s displeji, na nichž lze ovládat teplotu a tlak pro jednotlivé hlavy. Prosazují se dokonalé stroje pro vakuovou přípravu kávy. Novinky přinášejí možnost odlišit se od ostatních. A o to v dnešní gastronomii jde.

Jaké nosíte hodinky?

Momentálně jsem si oblíbil švýcarskou volnočasovou značku IWC.

Jaká je vaše oblíbená značka auta a proč?

Volvo, na něj nedám dopustit. Důvodem je samozřejmě bezpečnost. Po nehodě, kterou jsem naštěstí přežil bez vážného zranění v druhém voze jiné značky, jsem si uvědomil, že právě bezpečnost je klíčovým atributem vozu. V roce 2000 tak bylo mou jasnou volbou Volvo S60, jež odborná veřejnost považovala za jedno z nejbezpečnějších ve své třídě. Od té doby jsem jinou značku vozu neměl. Nyní jezdím s typem XC70 a jsem s ním maximálně spokojen. Kloubí v sobě komfort a užitné vlastnosti, přesně šité pro mé soukromé i pracovní potřeby.

Jaké je vaše největší hobby?

To nemohu definovat jedním slovem, protože mě baví spousta věcí a činností. Rád hraji badminton, v zimě lyžuji. Práce mi moc volného času nedopřeje, takže ta trocha patří samozřejmě rodině.

Jaký je váš oblíbený nápoj?

Mám rád dobré víno, pivo, kávu, čaj, koktejly…. Miluji ochutnávání nových jídel a nápojů. Rád objevuji nové chutě a textury. Ničeho se neštítím, nic neodmítnu. Mám to v sobě zakódované a myslím, že se to při mé profesi také očekává. Zřejmě mi bylo „naděleno“ přesně tak, jak pro své poslání v nápojové branži potřebuji.

Řídíte se nějakým životním mottem, moudrem?

Snažím se držet maximálně jednoduchých rčení. Například „Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek.“ Také vím, že „Skoro každý hlupák umí rozkazovat a může ostatní přinutit, aby jeho příkazy poslouchali, pokud má za sebou dostatečnou moc k jejich potrestání v případě, že ho odmítnou uposlechnout. Něco docela jiného je vést. Strhnout ostatní tak, aby vás následovali, dá opravdu velkou práci.“ Toto řekl britský důstojník a spisovatel Robert Baden-Powell. Jen ho musím trochu opravit, někdy je to spíš dřina. (smích)

A. Svojanovský a D.Lee