Vapiano odmítlo vejce z klecových chovů

Společnost Vapiano oznámila, že v letošním roce přestává ve všech svých restauracích po celém světě používat vejce z klecového chovu a bude požadovat minimálně vejce z chovu v halách na podestýlce. Ve spolupráci s nadací Alberta Schweitzera chce prosazovat zavedení této normy obecně. Doporučení nadace, aby se upustilo od chovu nosnic v klecích, se u firmy Vapiano setkalo s velkým ohlasem. Společnost promptně zareagovala a hned ohlásila svůj cíl, že od r. 2018 bere jako minimální normu chov nosnic v halách na podestýlce, a to ve všech 33 zemích, ve kterých je tento restaurační řetězec zastoupen. Minimální norma by se neměla vztahovat pouze na vejce, ale také na všechny výrobky z vajec. „Vítáme skutečnost, že společnost Vapiano podporuje naši věc s takovým odhodláním a tak rychle vyloučila ze svých restaurací vejce z chovu nosnic nuceně držených v klecích,“ sdělila Silja Kallsen-MacKenzieová, šéfka kampaně nadace Alberta Schweitzera. „Jiné společnosti si pro přechod od vajec z chovu v klecích zadali mnohem delší termín, většinou do roku 2025.”   V Německu už firma Vapiano nepoužívá vejce z klecových chovů od r. 2011. Tím se stala první společností, která nakupuje vejce a vaječné produkty výlučně z alternativních chovů. Také v Rakousku, Nizozemí a Švédsku už Vapiano nepoužívá vejce z klecových chovů. Svou roli průkopníka chce nyní společnost rozšířit na všech svých 200 restaurací, které provozuje v Evropě, USA, Jižní Americe, Austrálii, některých arabských zemích a jihovýchodní Asii.

„Jsme rádi, že jsme rozšířili svou průkopnickou roli v gastronomickém průmyslu na mezinárodní úroveň. Ve všech 33 zemích, ve kterých máme své zastoupení, prosazujeme používání vajec z chovů v halách za minimální normu, a to co nejrychleji. Dobré životní podmínky pro nosnice jsou pro nás velmi důležité,“ říká Jochen Halfmann, předseda představenstva Vapiano SE, o spolupráci s Nadací Alberta Schweitzera.

Vapiano_02