Šumivé překvapení

Ochutnáváme výběr šumivých vín z České republiky. Jak dopadlo pět vzorků, které jsme obdrželi v rámci spolupráce s Vinařským fondem? Pro magazín Svět H&G hodnotí Petr Gondáš (PG) z Národního vinařského centra, sommelierka Globusu Marie Mlynaříková (MM) a své poznatky zaznamenal i šéfredaktor Světa H&G Petr Holeček (PH).

Proqin; Dominique extra brut

MM

Šumivé víno Dominique extra brut potěší již na pohled jiskrnou zlatou barvou a intenzivním perlením. Je vyrobeno klasickou metodou kvašení v lahvi, což je patrné již při přivonění. Vůně je příjemně nazrálá s kvasinkovým podtónem, s projevem zralých podzimních jablek a pražených oříšků. Chuť je středně plná, připomínající pečený toast a zralé zahradní ovoce, na konci s lehkou, ale příjemnou hořkostí. Delší závěr. Dobře doprovodí grilovaného candáta.

4

PG

Chardonnay Blanc de Blancs tedy bílé víno z bílých hroznů. Krásně svěží žlutá barva lákající k ochutnání s bohatým a pravidelným perlením. Voní po lískových oříšcích, a jemně pečených jablkách Golden Delicious s letmým závěrem kvasnic, na kterých víno zrálo. Sekt, který si na nic nehraje, velmi přímočarý a krásně ovocný. Je nádherně suchý, šťavnatý s velmi hezkou dochutí. Kombinovat bych jej doporučil s mořskými plody. Dokonale by ladil s grilovaným lososem s oříškovým pestem, a bramborovým pyré s máslovou zeleninou.

4,5

PH

Klasika od vinařství Proqin. To se zaměřuje na výrobu sektů klasickou ruční metodou kvašením v láhvi a výrobu přívlastkových tichých vín. Všechny sekty zrají nejméně po dobu 12 měsíců. Toto je velmi dobré bílé šumivé víno vyrobené jen z bílých hroznů, tedy z odrůdy Chardonnay. Blanc de Blancs znamená doslova bílé z bílých. Pro svou plnou chuť má své místo v gastronomii, výborná je jeho kombinace s rybami, mořskými plody a saláty, dobře doplní i pikantnější grilované speciality.

4,5

Vinselekt Michlovský; Crémant Riesling Classic 2009; Jakostní šumivé víno, Extra brut

MM

Tento jedno odrůdový Crémant má tmavší zlatožlutou barvu a jemné perlení. Vůně je velmi jemná se zralejším projevem přecházejícím až do petrolejových tónů, které jsou pro odrůdu Ryzlink rýnský typické. Chuť je štíhlejší, ovocná s tóny sušených meruněk a minerálním závěrem. Nejlépe vynikne samotný jako aperitiv.

3,5

PG

Velmi pěkná a vysoká žlutá barva korespondující s minimálním 36 měsíčním zráním na kvasničných kalech a ročníkem sbíraných hroznů. Bohatá vůně je typicky ryzlinková. Nalezneme v ní harmonické tóny petroleje s doteky citrusu, medu i marcipánu. Chuti vévodí opět petrolej a tóny sekundární fermentace jako toasty a jemný nádech kouře. Díky kategorii extra brut je víno velmi svěží s dostatkem kyselin a krásně doplní vámi zvolené předkrmy. Nejraději bych si jej dal s terinkou z husích foie gras, créme fraiche, zavařenou meruňkou a opečenou máslovou bagetkou.

4

PH

Opět parádní záležitost vyrobená klasickou metodou zrání v lahvi. Dobře položené vinice Vinselektu Michlovský u pálavských vrchů, společně s vhodným vápencovým podložím, příznivými klimatickými podmínkami a odborným tradičním zpracováním, umožňují vinařství vyrábět vína s krásnou svěžestí a ovocnými a květinovými tóny. Svěžest kyselin je doprovázena pravidelným jemným a dlouhotrvajícím perlením.

4,5

Dále čtěte v listopadovém vydání časopisu Svět H&G 2017