Aramark menu inspirované českým lesem přineslo bronz!

Spread the love

Kuchaři Aramarku opět ukázali, že patří ke světové špičce. Na olympiádě IKA ve Stuttgartu, jednom z nejprestižnějších kulinářských klání, jehož se účastnilo 1200 soutěžících z 55 zemí, vybojovala parta vedená kapitánem Tomášem Kourkem v kategorii cateringových týmů bronzové medaile. Chválu poroty i návštěvníků jim zajistilo menu inspirované českým lesem. „Chtěli jsme se prezentovat tím, s čím jsme jako Češi spjati. Vsadili jsme proto na les. V chodech se tak objevil například smrkový olej, hřbet z divočáka či houbové ragú. Sice jsme trochu zariskovali, ale vyplatilo se,“ uvedl Martin Kudlík, jeden z kuchařů a zároveň manažer týmu Aramark.

Kuchařská olympiáda IKA je obdobou té sportovní. Koná se jednou za čtyři roky a uspět v ní může být pro soutěžící jedním z vrcholů kariéry. Účastní se jí výběr těch nejlepších kuchařů, cukrářů a mistrů carvingu, a také desítky národních, regionálních a cateringových týmů. A právě mezi nimi se zaskvěla šestice kuchařů Aramarku: Kapitán Tomáš Kourek, šéfkuchaři Jiří Janeček, Romana Flídrová a David Flídr a kuchaři Vladimír Benda a Martin Kudlík.

Každý tým musel za 5 a půl hodiny připravit 120 porcí menu, které se skládalo z předkrmu, masového a vegetariánského hlavního chodu, zeleninové přílohy a dezertu. „Jako jediní z šestnácti týmů jsme připravili teplý dezert, konkrétně kynutý švestkový knedlík, což nám v konečném účtování také hodně pomohlo. Moc nás potěšilo, že se za námi lidé vraceli a naše jídla nám chválili,“ popsal kapitán Tomáš Kourek.

Na olympiádu IKA, jejíž první ročník se konal už v roce 1900 v německém Frankfurtu, pokaždé zavítají tisíce návštěvníků. Stuttgart se v mekku kulinařiny proměnil teprve podruhé. „IKA je skutečně v mnohém podobná té klasické sportovní olympiádě. Na jedno místo se sjede celý gastronomický svět, výpravy nastupují při zahájení s vlajkou, je zapálen olympijský oheň. Pro polovinu našeho týmu to byla vůbec první taková zkušenost. O to je ten úspěch hezčí,“ těší Martina Kudlíka. „Jedním z klíčů k úspěchu byla právě naše parta. Neměli jsme mezi sebou žádného sólistu, všichni jsme si sedli. I porotci si toho všimli a říkali, že jsme nejvíc zábavný a přátelský tým. A ono se pak také jinak pracuje a pomůže to odbourat ten velký stres, který na těchto soutěžích dost často dokáže svázat ruce. Víte, že se na sebe můžete spolehnout,“ doplnil Martin Kudlík.

Hlavní foto: IKA/Culinary Olympics

Foto Food menu: Aramark

BRONZOVÉ MENU TÝMU ARAMARK

Předkrm
Bowl – zauzený celer a pyré, salátek z mrkve, řapíku, pomerančů a výhonků, šlehané podmáslí, smrkový olej, semínkový krekr, dýňové scones a dresing z melasy a UME octa

Hlavní chody

Masový

Hřbet a fáš z divočáka, bramborová rolka s dýní a pórkem, silná omáčka se šípky a vínem Marsala

Vegetariánský

Brokolicové souffle s tofu, Pohankovo rajčatová placička a omáčka Alfredo

Zeleninové přílohy

Pyré z červeného zelí

Houbové ragú s kmínem a jalovcem

Restované ředkvičky s ředkvičkovým prstem

Dezert:

Kynutý švestkový knedlík, švestkové ragú se slivovicí, vanilková omáčka s Tonka fazolemi, maková drobenka