IKA 2024: Novým olympijským vítězem v kategorii národních týmů se stalo Finsko

Spread the love

Stuttgart se od 2. do 7. února stal opět hostitelem kuchařské olympiády IKA, a tím i arénou mezinárodního kulinářského sportu a dobré chuti. Pořadatel VKD (Verband der Köche Deutschlands)  shrnuje vynikající výsledky a je hrdý na kladné ohlasy účastníků i hostů.

Ovace ve stoje, euforie a slzy radosti kam se člověk podívá. Takřka hmatatelné nadšení, že se po čtyřech letech, které byly pro každého svým způsobem výzvou, ve Stuttgartu opět setkáváme. Do hlavního města Bádenska-Württemberska se od 2. do 7. února sjelo k účasti na 26. ročníku Kuchařské olympiády IKA více než 1 200 účastníků, kteří vytvořili 88 týmů, a více než 520 individuálních vystavovatelů z celkem 55 zemí. Německý svaz kuchařů (VKD) již podruhé uspořádal nejstarší, největší a mezinárodně nejzastoupenější kuchařskou soutěž, která probíhala souběžně s veletrhem Intergastra. Do veletržních hal dorazilo více než 88 000 návštěvníků.  „Svaz získal pro mamutí projekt IKA mimořádnou podporu díky velkolepé práci Messe Stuttgart, Dehoga Baden-Württemberg a četných dobrovolných členů VKD. Jsme za to velice vděční,“ říká prezident VKD Daniel Schade.

Precizní práce kuchařů a transparentní hodnocení

V celkem 17 profesionálních kuchyních zřízených speciálně pro IKA připravily týmy v Mezinárodním kongresovém centru ICS během čtyř soutěžních dnů více než 7 000 menu – od náročných večeří o sedmi chodech pro 14 osob až po vynikající tříchodová menu pro 120 osob. Restaurace národů nabídla místo 888 hostům. Na kulinářskou cestu kolem světa se zde mohli vydat kolegové z oboru, fanoušci IKA i milovníci vaření. Ale nezáleželo pouze na chuti a prezentaci. „Při hodnocení porota sleduje mimo jiné mise-en-place, hygienu, plýtvání surovinami a dochvilnost,“ vysvětluje prezident VKD Daniel Schade. „To všechno týmy trénují a zdokonalují celé měsíce před soutěží, aby měly jistotu, že získají body.“ Preciznost, s níž pracuje sedmdesátičlenná porota IKA v čele s předsedou poroty Frankem Widmannem, se znovu ukázala při slavnostním předávání cen: v kategoriích Community Catering Teams a Live Carver byly uděleny vždy dvě zlaté medaile, protože hodnocení účastníků na tři desetinná místa byla naprosto shodná. „Porota IKA pracuje mimořádně profesionálně. Taková transparentnost hodnocení je v soutěži této úrovně naprostou nezbytností,“ konstatuje Daniel Schade. Zlato získali „LIVE carving“ An Xuan Li (Tchaj-wan) a Tereza Buchtová (Česká republika). V kategorii týmů společného stravování se o první místo podělily se stejným počtem bodů týmy Compass Group Culinary Team Finland (Finsko) a Swiss Armed Forces Culinary Team/SACT (Švýcarsko). Olympijským vítězem v kategorii regionálních týmů se stal jihokorejský tým PaisWorld Culinary Team Korea. V kategorii juniorských národních týmů titul z roku 2020 obhájilo Švédsko a znovu si zajistilo zlato. Novým olympijským vítězem v kategorii národních týmů se stalo Finsko.

Češi se rozhodně neztratili

Senioři i junioři se umístili v horní části druhé poloviny startovního pole, podle získaných bodů v „pásmu stříbrných medailí“. Čtyři stříbrné medaile nejsou ostudou. Samozřejmě jsme mířili výše, ale ostatní týmy se také zlepšují. Víme, na čem musíme zapracovat. V technické části jsme srovnatelní s nejlepšími státy. Ale děláme zbytečné chyby, které nás stojí lepší umístění. Samozřejmě je hodnocení chutí hodně subjektivní, ale řekl bych že alespoň u seniorů je umístění a hodnocení spravedlivé,“ komentoval výsledky národních týmů Asociace kuchařů a cukrářů ČR manažer seniorské sestavy Tomáš Popp, podle kterého jsou podmínky, ve kterých Češi trénují, dobré. „Chybí nám ale větší podpora od státu. Nejde jen o peníze, nýbrž i o podporu celkově. Pro severské státy je IKA událost celostátního významu, a tak se k tomu také přistupuje na všech úrovních,“ dodal Popp.

Záblesk naděje IKA

Atmosféra kuchařské olympiády IKA byla po celou dobu zcela výjimečná a často velice emotivní: o to se postaraly stovky profesionálních kuchařů v bílém společně se spoustou fanoušků, kteří před prosklenými kuchyněmi povzbuzovali své týmy a společně s nimi prožívali obrovské vzrušení. Při slavnostním nástupu jednotlivých zemí a při předávání cen byla potleskem vestoje oceněna účast národního týmu mládeže z Ukrajiny. Při zahájení olympiády Daniel Schade hovořil o „mírovém soužití mezinárodní kuchařské komunity“ a prezident celosvětové sítě asociací kuchařů Worldchefs Thomas Gugler se zmínil o „síle bílých rondonů“.

V centru zájmu se ve Stuttgartu ocitly solidarita a přeshraniční spolupráce. „Když se ohlédneme na roky, které uplynuly od posledního ročníku IKA, velice nás těší, kolik kuchařů se této soutěže v roce 2024 mohlo zúčastnit. Jsme také vděční za výraznou podporu našich partnerů, kteří zajistili takřka dokonalý zážitek ze soutěže tím, že nám poskytli kvalitní kuchařské vybavení,“ shrnuje Daniel Schade.

Německá asociace kuchařů se drží zásady: „Po IKA znamená před IKA“ a už nyní začíná plánovat příští kuchařskou olympiádu v roce 2028 – opět ve Stuttgartu.

Foto: KA/Culinary Olympics