Garden Food Festival ukáže, jak se jedlo za Baťů
Vybrané delikatesy, pokrmy nejlepších místních restaurací, farmářské produkty, ale také třeba jídlo, které se vařilo v baťovském Zlíně. Právě některý z pokrmů inspirovaných historickými recepty budou mít možnost ochutnat návštěvníci prvního ročníku Garden Food Festivalu. Ten se se uskuteční 3. a 4. září v zámeckém parku a zlínském zámku a představí zde taková jména jako Zdeněk Pohlreich, Jan Punčochář, Jaroslav Klár nebo třeba Markéta Hrubešová.
Štýrský kapoun, anglický filet, candát a další tři chody tvořily v roce 1938 slavnostní menu, které servírovali J. A. Baťovi na promoční hostině poté, co se se stal doktorem technických věd. Dnes tato jídla po téměř osmdesáti letech budou mít možnost ochutnat i hosté Garden Food Festivalu. „Naše akce se koná ve Zlíně, a proto jsme se rozhodli ohlédnout se i do historie slavné baťovské éry. V archivu Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsme objevili toto zajímavé menu, které budeme prezentovat během slavnostní večeře v restauraci Tomášov,“ vysvětluje za organizátory Garden Food Festivalu Pavel Vysloužil.
Jednotlivé chody zde se svým osobitým kuchařským rukopisem budou podávat Jan Punčochář z pražského Grand Cru Restaurant & Bar (vítěz prestižní ankety odborníků o nejlepšího českého šéfa „Zlatý kuchař“), jeden z nejlepších brněnských kuchařů David Viktorín z restaurace RYNK a Břetislav Novotný ze zlínského Tomášova.
Slavnostní večeře se uskuteční v pátek 2. září v předvečer Garden Food Festivalu a bude přístupná také veřejnosti. „Pokud si milovníci špičkové gastronomie chtějí dopřát tento jedinečný zážitek, rozhodně by neměli otálet. V prodeji bude pouze čtyřicet míst,“ doplňuje Pavel Vysloužil. Vstupenky budou k dostání od 5. srpna v informačním centru městské radnice nebo si je lidé mohou zakoupit na webu www.gardenfoodfestival.cz.
V sobotu 3. září v 10 hodin se otevře areál kolem zlínského zámku všem milovníkům dobrého jídla a pití, aby si ve dvou dnech užili atmosféru festivalu, jaký dosud ve Zlíně nikdy nebyl.
Nápad uspořádat kulinářský festival v našem městě se mi moc líbí. Vaření je současný fenomén, o který se zajímá spousta lidí. V Olomouci na tuto akci přišlo patnáct tisíc lidí. Nepochybuji, že zaujme i obyvatele a návštěvníky Zlína, uvádí primátor Miroslav Adámek, který nad projektem převzal záštitu.
Mezi hosty, kteří své kuchařské umění představí na hlavním pódiu, nebudou chybět ani šéfkuchaři Zděněk Pohlreich, Jan Punčochář, Jaroslav Klár nebo třeba herečka, moderátorka a autorka několika kuchařek Markéta Hrubešová. V rámci dvoudenního programu bude k vidění i papričková ohnivá show, procházka světem whiskey či kávy, porcování velké ryby nebo cooking show s hmyzem.
Návštěvníci ve stáncích v areálu naleznou i vyzrálá hovězí masa, speciality ze zvěřiny, šneky, sýry, lanýže, husí a kachní delikatesy, vegetariánská jídla, regionální potraviny, sladkosti z nejlepších cukráren, zmrzliny, různé druhy piv, vín, destilátů, káv a čajů. Mohou zde dále ochutnávat vybrané lahůdky nejlepších lokálních restaurací, pokrmy špičkových tuzemských šéfkuchařů i netradiční delikatesy a regionální i zahraniční speciality. Své pokrmy zde nabídnou například kuchaři z restaurací Tomášov, Fit Foodie, U Johana, Maxima, z velkokarlovické Lanterny, olomouckého Lobsteru nebo pražského podniku Sri Lanka Curry House.
Stejně jako Garden Food Festival se i FIT FOODIE RESTAURANT snaží představit veřejnosti trendy moderní gastronomie. Naším přáním je dokázat, že chutné a zdravé společně mohou jít ruku v ruce, říká Tereza Vojáčková, spolumajitelka restaurace, která se také představí na festivalu.
Záštitu nad projektem převzali ministr zemědělství Marian Jurečka, primátor Statutárního města Zlína Miroslav Adámek, radní Zlínského kraje Petr Navrátil či prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Generálním partnerem projektu je Fire Jack, značka stabilního aerosolového hasicího zařízení.
O festivalu
Garden Food Festival je regionálním festivalem dobrého jídla a pití, jenž není svázán žádnými hranicemi. Jeho druhý olomoucký ročník navštívilo během víkendu na 12 tisíc návštěvníků. Projekt si klade za cíl dlouhodobě ukazovat široké veřejnosti ve městě, kraji i v celé republice, že v daném regionu je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře. Projekt podporuje místní výrobce a farmáře, regionální potraviny a značky, cestovní ruch ve městě i kraji, propaguje gastroturistiku. Současně přináší nové trendy v gastronomii, ukazuje zajímavé koncepty, přiváží špičkové kuchaře.
Jedinou měnou ve festivalovém areálu je grešle (1grešle = 25 Kč), které je možné již nyní zakoupit v předprodeji se vstupenkou nebo přímo na místě v den festivalu. Vstupenky v hodnotě 100 Kč (nebo 350 Kč s 10 grešlemi) jsou k dostání v sítí Ticketportal nebo v informačním centru zlínské radnice. Na místě bude stát vstupenka 150 Kč. Děti do 140 cm mají vstup zdarma.
Festival se koná v sobotu 3. září od 10:00 do 19:00 hod. a v neděli 4. září od 10:00 do 18:00 hod.