Servis rumu a whisky považujeme za rituál
Jméno, a především pohostinnost restaurace a baru U Zábranských již dávno překročila hranice karlínské části Prahy. Historie tohoto místa má více jak stoletou tradici a restaurace je vyhledávána především pro skvělé plzeňské pivo, o jehož kvalitu se stará osobně majitel restaurace Milan Mužátko a jeho životní partnerka Monika Dvořáková.
Při návštěvě tohoto podniku nás tentokrát zaujala široká nabídka koktejlů, rumů, whisky a prémiových destilátů, která si nezadá s věhlasnými bary v centru naší metropole. Vstupujeme do prostor Sport baru, ale všechno je jinak než ve většině barů tohoto typu. Sálu dominuje citlivě navržený bar z přírodního kamene a masivního dřeva v barvě třešně a atmosféru umocňuje příjemná hudební kulisa, osvětlení a bohatá historie. Vždyť samotné počátky hostinské činnosti na této adrese se datují od roku 1889! A proto jen na okraj zmíníme úspěšné začátky hudebníka a básníka Jiřího Suchého, který pravidelně v tomto místě vystupoval. V 70. a 80. letech se v rozlehlém sále taktéž konaly hudební koncerty a vystoupení přinášející různé hudební směry.
„Na každém detailu nám záleží. Důležitá je pro nás nejen příprava koktejlů, ale také jejich servis. Multifunkční prostor totiž přiznává kulturní tradice a odkaz. Barmanské řemeslo se těší v Čechách nebývale popularitě, a proto se snažíme nabídnout našim hostů širokou škálu koktejlů a vybraných destilátů, především pak z whisky a rumů. Servis rumu a whisky považujeme za rituál. Tyto ušlechtilé destiláty servírujeme ve skle, které umocňuje zážitek a chuťové vjemy. Naše barové menu nabízí klasické i fancy koktejly. Nerada uvádím počet, jelikož žádná alternativa a přání zákazníka, není pro naše barmany problém a počet koktejlů by byl tedy vysoký,“ uvádí Monika Dvořáková manažerka restaurace a baru U Zábranských.
Na závěr prozradíme, že na barovém displeji si mohou hosté vybrat z více jak čtyřiceti druhu whisky, rumů z Cuby, Guatemaly, Portorica, Baham, Venezuely, Panamy, Filipín, Peru, Špaňelska, Karibské oblasti nebo ostrova Martinique.
A jako malou pozvánku do místa, které popírá čas, připravila paní Monika Dvořáková signaturní koktejl na bázi rumu:
The Lagoon experience:
2cl Plantation pineaple
1dc Coca Cola
2cl Bols blue Curacao
1cl Skyy vodka
1cl Triple sec
Foto: restaurace a bar U Zábranských
Text: Bohumil Fiala