Zmrzlinový showroom a muzeum

Honza Hochsteiger, majitel zmrzlinárny Crème de la Crème otevírá po dlouhých čtyřech letech tvrdé práce jako první v Praze výjimečné místo – zmrzlinový showroom a muzeum, kde uvidíte desítky krásných předmětů z historie zmrzliny, funkční repliku původního zmrzlinového baru i dvě historické zmrzlinové laboratoře.

Prostor nabízí více než 200 historických exponátů, dvě výrobny zmrzliny – historickou zasazenou kolem roku 1910 a řemeslnou moderní, kde vedle klasických vertikálních výrobníků Carpigiani bude i nejnovější kombinovaný multifunkční stroj Compacta VariO italského konsorcia ICEATEAM.

Nejcennější, nejstarší a nejunikátnější

Nejcennější poklady muzea jsou české výrobníky zmrzliny Frigera, které nejsou vystaveny v žádném jiném muzeu na světě. Naopak nejstarší jsou barokní knihy s recepty na zmrzlinu – kniha Francoise Massialotta je z roku 1693, v originálním a původním stavu. Unikátními exponáty jsou nejstarší výrobníky Cattabriga, které jsou více jak 70 let staré a stále fungují. V Itálii se na ně můžete ve dvou muzeích podívat, ale nehýbou se, zmrzlinu tedy nevyrobí.

„Mám garáž, ale auto se tam kvůli zmrzlinovým strojům nevešlo, tak jsem parkoval na ulici. Když jsme dva staré zmrzlinové stroje měli doma už i v ložnici, manželka mě donutila, abych začal pracovat na otevření muzea,“ říká Honza Hochsteiger.

Zmrzlinový showroom a muzeum musí být zábavné

Muzeum musí být zábavné, ale především i poučné, proto jsme zřídili sekci věnovanou technologii chlazení a funkční model zmrzlinového stroje v řezu. Část expozice je interaktivní – několik zmrzlinových strojů si mohou návštěvníci sami spustit, aby viděli, jak stroje, které psaly dějiny zmrzlinářského oboru pracuji. A nezapomnělo se ani na křupavé kornouty. Nechybí zde historický lis na kornouty vyrobený v licenci rakouské firmy Haase, který doplňují krásné přepravní boxy, ve kterých výrobci dodávali kornouty zmrzlinářům. Na své si přijdou i milovníci filmu, na plátně se bude stále promítat několik dokumentů o zmrzlině, a dokonce i dokument z dílny Crème de la Crème.

Foto: Crème de la Crème