Krista Meri mistryní světa v míchání nealkoholických koktejlů

Poprvé v historii se mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů stala žena. Estonka Krista Meri uspěla se svým drinkem Green Temptation v konkurenci 35 barmanů z celého světa na Mattoni koktejl festivalu v Praze.

V rámci velké hudebně zábavné show Mattoni koktejl festival na Václavském náměstí byl slavnostně vyhlášen vítěz Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů – 17. ročníku Mattoni Grand Drink 2014. Novou mistryní světa se stala Estonka Krista Meri, která uspěla se svým drinkem Green Temptation v konkurenci 35 barmanů z celého světa. Porotu přesvědčila zajímavou kombinací příchutí zeleného jablka, bezinky a amarettového sirupu. Tři nejlepší si před zraky tisíců Pražanů převzali svou cenu od generálního ředitele společnosti Karlovarské minerální vody, a.s., pana Alessandra Pasqualeho, a prezidenta Světové barmanské asociace (IBA), pana Derricka Lee.

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů probíhalo o víkendu 21. – 22.6.2014 a drinky i výkony barmanů hodnotila mezinárodní porota zaštítěná prezidentem IBA Derrickem Lee. Již v sobotu porota vyhlásila vedlejší kategorie: nejlepší inovace, nejlepší design a nejlepší dekorace. Všechny tři ceny si odnesl jediný soutěžící, a to Wojciech Urbański z Polska s koktejlem Sip Of Purity.

Českou republiku letos reprezentoval barman Milan Zaleš z pražského Bugsy´s Baru s originálním koktejlem založeným na chuti zázvoru a citrusové marmelády. Potvrdil tradiční vysokou kvalitu mixologie české a slovenské republiky, bohužel se mu ale nepodařilo navázat na loňský mistrovský úspěch Achima Šipla.

Letošní sedmnáctý ročník Mattoni Grand Drink, počtvrté konaný pod hlavičkou mistrovství světa, již tradičně propagoval nejnovější trendy v mixologii a zdravý životní styl.  Porota kromě chutě kladla důraz také na inovativní postupy, netradiční ingredience a originální vzhled koktejlu. Všechny koktejly musely splňovat nízký kalorický limit a obsahovaly minerální vodu Mattoni. Ta se pro svou unikátní chuť a vyvážené složení minerálů stala vybranou vodou Světové barmanské asociace.

Vítězný recept koktejlu Green Temptation:
Složení:
  • 2 cl pyré ze zeleného jablka
  • 0,25 cl bezinkového sirupu
  • 0,5 cl amarettového sirupu
  • 1 cl čerstvé šťávy z limetky
  • 3 kousky rebarbory
  • 3 lístky máty
  • 10 cl jemně perlivé minerální vody Mattoni
Ozdoba:
  • rebarbora
  • citrón
  • brusinky
  • tymián
  • bylinky
Způsob přípravy:

Do shakeru vložíme rebarboru s mátou a pomačkáme. Přidáme led a ostatní ingredience. Důkladně protřepeme. Dávkujeme do sklenic s ledem a dolijeme minerální vodou Mattoni. Na závěr ozdobíme.

6626_3