Filip Jung: Rychle se ukáže, kdo na to má a kdo ne
Už třetím rokem studuje Soukromou střední školu gastronomie v Praze. Škola v příštím školním roce oslaví pětadvacet let existence. „Jako řada mých předchůdců držím juniorskou tradici a účastním se soutěží v rámci CBA, na kterých jsem poměrně úspěšný,“ říká v rozhovoru Filip Jung. Obsadil první místo juniorského barmana ČR za rok 2015. „Ale za svůj největší úspěch považuji to, že jsem se dostal do výborného baru Cloud9 na pozici barbacka,“ dodává.
Kdy a kde jste zjistil, že budete barmanem?
Původně jsem šel na školu s tím, že budu kuchař, ale první den jsem zjistil, že sou- částí mého studijního oboru bude i práce číšníka. Takže po půl roce na place, kdy mi to údajně šlo, jsem byl osloven paní profesorkou Švédovou, která měla a má na starosti školní barmany, jestli to také nechci zkusit. Ze začátku jsem z toho měl strach, barmanství mi nic neříkalo, ale po měsíci bezesných nocí sem souhlasil. Už to jsou tři roky a nelituji.
Kdo je vaším vzorem, kdo vás učí míchat drinky?
Ze začátku to byla paní Švédová, která mi dala základy. Hodně mi to ho také daly soutěže od práce přes kombinace chutí drinku až po samotnou prezentaci, ale jak už sem řekl, největší zlom přišel po nástupu do profesionálního baru, kde jsem se setkal s manažerem baru Romanem Uhlířem, jenž je jeden z nejlepších českých mixologů, ale i práce se samotný- mi barmany člověka posouvá dál a dál vědomostně i profesně.
Jak podle vás vypadá ideální drink?
Drink mě musí zaujmout názvem, vzhledem, vůní, servisem a hlavně chutí. Rád zkouším nové drinky, chutě a jejich kombinace.
Chtěl byste ve své branži něco změnit?
Na této branži, bych nic neměnil, jsou v ní jednoduchá pravidla, která platí i v životě. Velice rychle ukáže, kdo na to má a kdo ne. Dále pak ti, co chtějí úspěch, tak na sobě musí tvrdě pracovat. A právě tohle se mi na ní líbí.
Znáte nějaké legendy pražských barů?
Samozřejmě! Začal bych panem Alexandrem Mikšovicem, legendarním mixologem, dále Roman uhlíř, Miloš a Michael Tretter, Václav Vojíř, to jsou za mě největší ikony pražských barů.
Jak na vaší škole vypadá předmět míchání koktejlů?
Co se týče maturitních oborů je zahrnuté spolu se zboží znalectvím a sommelierstvím do jednoho předmětu.
Kdyby vás nějaká bar chtěl zaměstnat, co je vaší motivací říci ano?
Rozhodoval bych se podle atmosféry baru jeho zaměření samozřejmě i podle peněz, dalšími aspekty jsou pak barový tým a prostředí.