Méně soli v jídle pro chuť i zdraví,“ radí Sklizeno
Věděli jste, že průměrný dospělý člověk konzumuje až dvojnásobek množství soli, než jaké doporučuje Světová zdravotnická organizace? U Čechů je to podle některých studií dokonce trojnásobek. Přitom nadbytek soli v našem jídelníčku s sebou přináší velké zdravotní riziko v podobě vysokého krevního tlaku a kardiovaskulárních chorob. Z gastronomického hlediska přílišné množství soli zakrývá zbytečně přirozenou chuť potravin. Toho někdy potravináři využívají, aby zamaskovali nekvalitní potraviny. I proto Sklizeno dlouhodobě nabízí produkty s „rozumným“ množstvím soli a David Kukla, zakladatel Sklizeno, radí, jak příjem soli v potravě snížit a zároveň se nepřipravit o chuťový zážitek.
Důvodem, který stojí za zdravotními riziky, zejména za vysokým krevním tlakem, je sodík. Právě ten v potravě přijímáme nejčastěji v podobě kuchyňské soli a velmi často tzv. nepozorovaně v podobě dusitanových solí a glutamátu např. v uzeninách nebo různých pochutinách, chipsech atd. Za naši nadměrnou spotřebu soli (doporučené denní množství je max. 5 g) může především rozmach vysoce zpracovaných potravin, ale i fakt, že se jednoduše stále zvětšují naše porce.
Jak tedy příjem soli snížit? „Na začátek je dobré si uvědomit, kolik soli jídlo během své cesty na náš stůl potká. Některé potraviny obsahují sodík přirozeně, například mléko, maso nebo mořské plody. Tam se mu nevyhnete, ale není to ani nutné, pokud nepřidáte příliš jinde. Ve velkém se ale sůl vyskytuje v polotovarech a zpracovaných potravinách, jako je pečivo, uzeniny, sýry, konzervy nebo sladké a slané pochutiny. Další sůl často přibude během vaření (vaříme v osolené vroucí vodě, používáme dehydrované bujóny, přesolené kořenící směsi apod.) a nakonec i na stole (dochucovadla, sůl v solničce),“ vysvětluje David Kukla.
Některá jídla obsahují hodně soli, i když na první ochutnání slanou chuť téměř necítíte. Je to například kvůli tomu, že ji maskuje vysoký obsah cukru. Proto se vyplatí číst etikety. Potřeba soli je většinou věcí zvyku. Čím více solíme, tím více soli vyžadujeme – a naopak. Pokud tedy začnete konzumaci soli po malých dávkách snižovat, chuťového rozdílu v negativním slova smyslu si ani nevšimnete. Naopak po čase zjistíte, že daleko více vnímáte jemnější chutě, které jste dřív necítili, protože je v jídle přebyla agresivnější sůl.
„Ve Sklizeno se obecně snažíme vybírat potraviny s minimálním možným obsahem soli, ale které jsou zároveň chutné. Navíc nabízíme zákazníkům maximum možných alternativ k typicky přesoleným potravinám, například jako náhradu chipsů máme různé snacky s menším obsahem soli a bez glutamátu. Velkým zdrojem soli jsou také uzeniny, kde obzvlášť ty nekvalitní obsahují více soli, než je nutné. My se u uzenin soustředíme především na ty, které nepotřebují chuť maskovat solí, a které tedy obsahují maximálně 2 % soli. Ne všude ale naše potraviny obsahují soli méně než ty běžné. Například u pečiva a sýrů příliš velké rozdíly u kvalitních a méně kvalitních produktů nebývají, tam je jedinou cestou snížit konzumované množství těchto produktů,“ dodává David Kukla.
5 užitečných tipů ke snížení příjmu soli:
- Zbavte se přesolených kořenících směsí a udělejte si zásoby bylinek a jednodruhového koření, kterým budete dochucovat namísto soli. Ve Sklizeno najdete dokonce kořenící směsi, které sůl nahrazují – Sbohem, soli od Sonnentor jídlo ochutí bez toho, abyste ho museli solit (cena ve Sklizeno od 79 Kč).
- Pokrmy solte jednou na začátku vaření a dále již nepřisolujte, místo bujónové kostky používejte nesolený domácí vývar – jídlo nepřesolíte, ale přirozeně ochutíte. (Konečně vývar, cena ve Sklizeno od 59 Kč)
- Z jídelního stolu odstraňte slánku a další slaná dochucovadla, jako je sojová omáčka nebo polévkové koření.
- Solené pochutiny nahraďte alternativami – solené chipsy a snacky plné glutamátu nahraďte zdravějšími snacky (např. kukuřičný snack Biosaurus, ve Sklizeno od 33 Kč), solené oříšky nesolenými atd.
- Hlídejte si na etiketách obsah soli a vybírejte potraviny s nižším obsahem, ignorujte výrobky s obsahem glutamátu E621. Velké rozdíly jsou například u uzenin, pochutin a především u polotovarů, hotových a instantních jídel. (polévkové směsi Countrylife, cena podle druhu a velikosti