Mražené polotovary nacházejí stále své využití

Spread the love

V moderní gastronomii hrají prim čerstvé suroviny, slovo „polotovar“ se dostalo takřka na index zakázaných slov. Přesto kvalitní mražené polotovary nacházejí stále své využití v řadě gastronomických provozů různého typu a úrovně.

V současné době jsou slova jako „polotovary“ či „konvenience“ vnímána v rámci gastronomické scény až pejorativně a stále více se mluví o tom, že kdo to s moderní gastronomií myslí opravdu vážně, sází na lokální a sezonní suroviny. Není ale polotovar jako polotovar.

Ne vždy se představa hotového jídla, kterému k finální úpravě stačí už jen ohřev v mikrovlnce, kryje s produkty, které lze k tomuto účelu najít v mrazicích boxech hypermarketů. Polotovary typu hotových jídel určené pro profesionální gastronomické provozy v podání solidních dodavatelů jsou z kvalitních surovin uvařené pokrmy, které jsou po uvaření zamrazeny.

Největší uplatnění nacházejí tyto mražené polotovary v provozech rychlého občerstvení. Například na čerpacích stanicích, kde se poslední dobou snaží pod vlivem tvrdého konkurenčního boje provozovatelé nabízet stále více různých doplňkových služeb, se rozšiřuje nabídka „čerstvě uvařených“ pokrmů pro hladové řidiče. Provozovatelé čerpacích stanic jsou ale často v tomto ohledu brzděni v rozletu prostorovými možnostmi. Stále je třeba mít na paměti, že gastroprovoz je přes svůj stále vzrůstající význam na čerpací stanici pouze doplňkem, takže se nelze divit, že investici do zřízení a vybavení kuchyně si mnoho provozovatelů rozmyslí. Nejde ale jen o peníze. Mnohde by se v omezených prostorových dispozicích místo na kuchyň už zkrátka nenašlo. Dost často omezuje představy provozovatelů, kteří by rádi rozšířili gastronomickou nabídku na své čerpací stanici, i nemožnost vyhovět v rámci daných prostorových dispozic přísným hygienickým normám. Plnohodnotnou kuchyň tak často nejsou schopni v omezených podmínkách čerpacích stanic zajistit, i kdyby sebevíce chtěli. Pak přicházejí na řadu mrazená hotová jídla, která před výdejem stačí jen ohřát.

Toto řešení by asi těžko mohlo projít v luxusní restauraci, která se chlubí vytříbenou gastronomií a expertním kuchařským týmem. V provozech, kde je gastronomická nabídka buď doplňkem, jako je tomu v případě gastrokoutků na čerpacích stanicích, či různých typech rychlého občerstvení, kde jde zákazníkům především o to dostat rychle jídlo za přijatelnou cenu, mohou být tyto mražené „hotovky“ skvělým způsobem, jak s minimálními nároky na vybavení zajistit solidní kvalitu.