Restaurace Augustine představuje nového šéfkuchaře
Ze světových michelinských restaurací do Augustinu na Malé Straně, zpátky v rodné vlasti. Nový šéfkuchař přináší do Augustinu bohaté zahraniční zkušenosti, cit pro detail a svůj kreativní přístup. „V kuchyni vždy myslím na detaily a na to jak se stále zlepšovat. Když jsou Vašimi cíli detaily, odráží se to ve všem!“ říká Jan Horák.
Většinu svého profesního života strávil Jan Horák v zahraničí, kde vařil v luxusních hotelech a michelinských restauracích. Od raného mládí se tak učil od uznávaných světových šéfkuchařů. S mnohými z nich je dodnes v kontaktu a rád se od nich nechává inspirovat. Práce v michelinských restauracích mu není cizí, což dokazuje jeho působení v zahraničních michelinských restauracích jako jsou Restaurant Jordnær v Kodani (2*), Restaurant Cracco v Miláně (1*), či Hotel Adlon Kempinski Berlin (2*).
Mnoho znalostí a zkušeností nasbíral již během svých studií na prestižních zahraničních školách ve Švýcarsku a Londýně. Velmi přínosné pro něj byly stáže v Berlíně a na slunné Maltě v hotelu Kempinski San Lawrenc. Jeho další kariérní kroky vedly do Londýna do hotelu Ritz. Několik let žil ve švýcarském Zürichu, kde vařil v luxusní restauraci i hotelu Park Hyatt. Pod stejnou hotelovou společností působil také téměř dva roky jako Sous Chef v Abu Dhabi ve Spojených Arabských Emirátech. Ačkoliv je cestování a poznávání nových kultur Janovou vášní, na jaře roku 2019 se vrátil do své rodné vlasti a své bohaté zkušenosti uplatnil v restauraci CottoCrudo v hotelu Four Seasons Prague.
Jan Horák přichází do Augustinu s novou vizí, jak sám říká: „V každém pokrmu poznáte můj osobitý styl, nerad se řadím do určitých světových kuchyní. Vařím především srdcem, vařím to, co mám sám rád, a to z těch nejlepších lokálních nebo zahraničních surovin. Každé jídlo, které dám na své menu je jedinečné, snažím se respektovat udržitelnost a sezónnost.“ Rád při přípravě pokrmů využívá ověřené, ale i moderní inovativní světové postupy. Při výběru dodavatelů si dává záležet na kvalitě i původu surovin. Jednou z důležitých hodnot, které Jan Horák vyznává, je přímý kontakt s hosty, kteří přicházejí ochutnat jeho menu. Zpětná vazba má pro něj velký význam a hodnotu, protože jedině tímto způsobem se může ještě více přiblížit k maximální spokojenosti hostů.
„Doufám, že si užijete nevšední zážitek z mých degustačních večeří, Vašich pracovních obědů nebo během nedělních Augustine brunchů, budu se moc těšit na Vaši návštěvu a rád se s Vámi potkám osobně,“ zve hosty do restaurace Augustine šéfkuchař Jan Horák.
Foto: Augustine