Bez nadšení pro obor se úspěšným barmanem nestanete
Vychovala několik generací barmanů a je uznávaným odborníkem se zaměřením na obory barmanství a stolničení, které vyučuje na pražské Soukromé střední škole gastronomie v Praze 8. Iveta Švédová se s námi podělila o postřehy z oboru a nastínila v čem tkví profesní úspěch.
Na škole působíte přes dvacet let a za tu dobu jste do oboru uvedla stovky barmanů. Jak se za tu dobu podle Vás změnil přístup k této profesi?
Musím bohužel konstatovat, že vzdělání, s kterým k nám studenti přicházejí ze základních škol má velké mezery. Nedostatky vidím v českém jazyce a matematice, kdy jim například chybí základní znalosti spojené s převodem jednotek. Jinak obor sám o sobě se těší celkem velké popularitě, proto zájem o něj na naší škole roste.
Každý učitel investuje čas do vlastního sebevzdělávání. Jaké cesty volíte pro seberozvoj Vy?
Účastním se různých seminářů a festivalů. Naposledy to byla přednáška na téma nové giny s degustací, kterou jsem vyhodnotila jako velmi zdařilou a přínosnou. Sledují odborný tisk a jsem členem České barmanské asociace, která pořádá odborné soutěže, kde se potkáváme se kolegy a vyměňujeme si informace z branže.
Velkou radost mi udělala kniha Gin: A Toast to the Most Aromatic Spirits od Geraldine Coates, kterou mi přivezla dcera Bára z Anglie.
Jak studentům oživujete výuku?
Během roku u nás vedou přednášky externí lektoři. Jako velmi zdařilé hodnotím přednášky od Davida Švábenského, Achima Šipla, Adama Troubila a Romana Pospíchala, které mohu jen doporučit. Probíhají u nás také carvingové kurzy – vyřezávání ovoce a zeleniny pod vedením Davida Berana. Žáci navíc navštěvují odborné veletrhy, kdy je učím si všímat produktových novinek. Z každé výstavy posléze vyhotovují referát na téma, co je na veletrhu oslovilo. Tato interakce je efektivně propojuje s oborem nad rámec klasické výuky.
Co byste uvítala v rámci edukace do budoucna?
Určitě přínosné by byly výměnné stáže, které by pomohly našim studentům najít uplatnění v zahraničí. V současné době máme dobrou spolupráci se společností Zanzibar, která nám v rámci sponzoringu poskytuje sirupy Monin. V tomto ohledu bychom uvítali více partnerů, kteří by našim studentům poskytli produkty na soutěže a pro samotnou výuku.
Barmanství je náročné na čas a zasahuje výrazně do rodinného života, proto je potřeba mít nadšení pro obor a tolerantní rodinu. Abyste udrželi krok s trendy, doporučuji sledovat odborné magazíny, zájmové skupiny na sociálních sítích a být aktivní na barmanských soutěžích.
Koho ráda sledujete na sociálních sítích?
V první řadě jsou to naši bývalí studenti, kteří zůstávají v oboru aktivní. Inspirativní je pro mě například Jaroslav Modlík z baru AnonymouS a Daniel Fibinger, který nyní působí v zahraničí. Stránka The International Bartenders Association IBA s velkým počtem sledujících z celého světa je mi také zajímavým zdrojem informací.
Máte doporučení, jak se stát úspěšným v oboru?
Barmanství je náročné na čas a zasahuje výrazně do rodinného života, proto je potřeba mít nadšení pro obor a tolerantní rodinu. Abyste udrželi krok s trendy, doporučuji sledovat odborné magazíny, zájmové skupiny na sociálních sítích a být aktivní na barmanských soutěžích.
Váš oblíbený drink?
Jedná se o drink, který si vytvořím se studenty. Poslední, který bych vašim čtenářům mohla doporučit, je vítězný fancy cocktail na bázi whisky Johnnie Walker Black Labe, s nímž tento rok v říjnu zvítězila naše studentka Barbora Kociánová na soutěži Johnnie Walker Cocktail Competition. Dále bych velmi ráda ochutnala gin s příchutí melounu, který zatím není v Česku distribuován.
Kdo je Iveta Švédová?
Naše redakce se spojila s předními odborníky z gastronomie a požádala je o krátké hodnocení spolupráce s Ivetou Švédovou. Je vidět, že její přístup a přínos k oboru hodnotí partneři a kolegové velmi kladně.
Paní Ivetu Švédovou znám již řadu let ze Střední soukromé školy gastronomie na Praze 8. Před více jak patnácti lety jsem začal spolupracovat s touto školou a po dohodě s paní Švédovou jsme do výuky odborných kurzů zařadili kurzy carvingu – dekorativní vyřezávání do ovoce a zeleniny. Celá ta léta vnímám paní Švédovou jako profesorku odborných předmětů, kterou práce baví. Studentům se snaží předat maximum svých znalostí, ale navíc pro studenty zařizuje odborné kurzy. Mnoho studentů pod jejím vedením obsadilo přední příčky na gastronomických soutěžích především barmanských, baristických a v minulosti i carvingu. Obdivuji její trpělivost a svědomitý přístup k práci.
David Beran
šéfkuchař České národní banky
Paní Švédová je velmi proaktivní učitelka, ochotná se věnovat studentům, kteří mají o gastronomický obor zájem. Svůj čas věnuje přípravám na soutěže a s vybranými studenty jezdí na akce po celé České republice. Ochotně a ráda vše vysvětlí a každého studenta, který má o obor zájem, dále rozvíjí a posouvá.
Petr Špák
bývalý student
S Ivetou se známe řadu let, již z dob, kdy jsem ještě aktivně soutěžil v míchání nápojů. Vždy jsem ji vnímal jako perfekcionistku, v dobrém slova smyslu, a profesionální gastronomku, která si jde za svým cílem. Má naprosto vytříbené chuťové pohárky a díky tomu jsou koktejly pod jejím vedením radost ochutnat. Nebojí se experimentovat a zkoušet nové suroviny. Jde maximálně s dobou, což předává i svým žákům. Za to si jí velice vážím. Velice rád připravuji barmanské kurzy pro její žáky, protože mi vždy poskytne perfektní zázemí a její žáci mají kvalitní znalosti z oblasti gastronomie, které jim předala. Jako profesorka gastronomického oboru je Iveta prostě hvězda.
David Švábenský
Majitel ve společnosti
Bar akademie a Koktejly Brno
Paní Bc. Iveta Švédová se od počátku působení na naší škole, mimo svoji pedagogickou činnost, i aktivně věnuje přípravě studentů na odborné barmanské soutěže. V průběhu uplynulých skoro dvaceti let je dovedla k mnoha vynikajícím výsledkům nejen na domácích, ale i zahraničních soutěžích. Její zaujetí pro obor je obdivuhodné, neustále sleduje nové trendy, které vhodně aplikuje do výuky i do přípravy žáků na barmanské soutěže. Za její obětavost a nadšení jí patří opravdu velké poděkování.
PaedDr. Tamara Kobyláková
ředitelka Soukromé střední školy
gastronomie v Praze 8
Iveta má širokou sociální síť a dokáže velmi efektivně navázat či doporučit nová obchodní partnerství. Má výborný odhad na lidi a málokdy se odkloní od své vytyčené cesty. V oboru gastronomie se pohybuje jako ryba ve vodě a je vzorem i ostatním pedagogům. S naším vydavatelstvím spolupracuje již řadu let a stala se tak nedílnou součástí naší redakce.
Jaroslava Chudá, redaktor Svět HORECA
Ivetku znám spoustu let, je to skvělá učitelka, která se věnuje studentům. Malými krůčky tvoří hodnoty, jež se postupně projevují. Jezdi se studenty na každou soutěž a je za ní vidět velký kus práce! Její studenti jsou v oboru úspěšní. Je to velmi hodná a obětavá osoba. Nad rámec nadšení pro obor je její velkou láskou její vnuk Danny.
Monika Mecová, člen CBA