Bidfood otevřel v Kralupech novou balírnu ryb za 400 mil. korun

Největší zpracovatel čerstvých, chlazených a hluboce zmrazených ryb v Česku  otevřel nový provoz v Kralupech nad Vltavou. Nová balírna včetně nových strojů a technologií stála 400 milionů korun a měsíčně zde bude Bidfood zpracovávat na 300 tun ryb. Objekt stojí na místě původní budovy, kterou v listopadu 2020 kompletně zničil požár.

Škoda na objektu z roku 2004 se vyšplhala na 230 milionů a budova musela být stržena. „Vyšetřování požáru stále probíhá a případ ještě nebyl uzavřen,“ poznamenává Predrag Bilić, ředitel výrobního závodu Bidfood v Kralupech nad Vltavou, a doplňuje: „Nicméně už 21 dnů po této nešťastné události se nám podařilo obnovit výrobu v provizorních prostorech.“

Přípravy na stavbu nové budovy byly zahájeny ihned po odklizení trosek v lednu 2021 a naplno se vše rozběhlo v květnu, kdy bylo vydáno stavební povolení. „Nová balírna čerstvých ryb má plochu 2 500 m², což je o 1 000 metrů více než měla původní. Celý objekt včetně nových strojů a technologií nás vyšel na 400 milionů korun,“ říká Predrag Bilić. Nová budova je již zkolaudována a provoz byl zahájen 7. července. Kromě balírny čerstvých ryb jsou v novém objektu ještě nové šatny a sociální zázemí pro zaměstnance, sklad obalových materiálů, šoker, prostory údržby a balírna s expedicí masa.

Nové prostory, které umožní navýšit kapacitu výroby ryb až o 50 % oproti původnímu shořelému provozu, jsou zároveň úspornější. „Při výstavbě jsme kladli důraz na ekologičnost a bezpečnost objektu. Je zde led osvícení, samozhasínání a nejmodernější protipožární systém,“ vyjmenovává Predrag Bilić a dodává: „Zároveň jsme investovali do větší automatizace výroby a nejmodernějších strojů.“

Foto: Bidfood