Čtyři medaile pro české pivovary
V listopadu byly u příležitosti veletrhu BrauBeviale v Norimberku vyhlášeny výsledky prestižní mezinárodní degustační soutěže European Beer Star 2018, zaměřené na piva vařená tradičními ověřenými postupy. Za soutěží European Beer Star, která letos proběhla již po patnácté, stojí mimo jiné Asociace malých nezávislých evropských pivovarů (Association of Small and Independent Breweries in Europe). Z českých pivovarů si medaile odvezly pivovary Zubr, Litovel, Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a Radegast Nošovice.
Rekordní počet přihlášených piv
Piva testovala mezinárodní odborná porota složená ze 144 expertů z 32 zemí. Ústředním kritériem testování byla senzorická stránka, zásadní byla kvalita piva a také splnění popisu dané kategorie. „Získat jedno z prestižních ocenění má pro pivovar srovnatelnou hodnotu jako michelinská hvězda,“ zdůrazňuje Oliver Dawid, obchodní ředitel Svazu soukromých bavorských pivovarů. Letos byl překvapením rekordní počet přihlášených piv, z 50 zemí jich bylo 2 344, což je nárůst o 9% oproti roku 2017. První soutěž proběhla před patnácti lety, tehdy bylo přihlášeno pouhých 271 vzorků piv. Letos se zvýšil počet přihlášených piv nejrůznějších stylů ze všech kontinentů. Nejvíc zastoupené bylo Německo (927 piv), USA (254), Itálie (221), Rakousko (148) a Belgie (96).
65 kategorií pivních stylů
Poprvé byly uděleny medaile v 65 kategoriích, mimo jiné fruit beer, session beer nebo new style lager. „Reagujeme tím na přání pivovarů ještě víc akcentovat jednotlivé pivní styly,“ vysvětluje Oliver Dawid. „Stále víc sládků zkouší nové styly a na to jsme museli zareagovat. Je to přesně to, co chceme soutěží European Beer Star dosáhnout: prezentovat konzumentům neuvěřitelnou škálu různých druhů piv.“ Porota hodnotila celé dva dny degustací naslepo 2 344 různých druhů piv na základě senzorických kritérií, jako je barva, pěna, chuť, vůně, hořkost, plnost a říz. „Abych zodpověděl často kladenou otázku, při hodnocení naši porotci určitě nevypijí víc než dva až tři půllitry za den,“ dodává s úsměvem Dawid.
Nejúspěšnější byly německé pivovary
European Beer Star patří k nejtěžším soutěžím světa, v každé kategorii jsou uděleny jen tři ceny: zlatá, stříbrná a bronzová. Medaile byly rozděleny mezi vítěze z 26 zemí. „Když se zveřejní zpráva o rozhodnutí poroty, že patříte k vítězům European Beer Star, je to pro sládka ohromné štěstí,“ potvrzuje Georg Rittmayer z vlastní zkušenosti. Rittmayer, majitel pivovaru z hornofranckého Hallerndorfu, který byl před několika týdny zvolen prezidentem Svazu bavorských soukromých pivovarů, označuje European Beer Star za „olympiádu světového pivovarnictví“. Přibližně 40% předložených piv pocházelo z Německa, další piva z pivovarů Evropy, Asie, Austrálie, Afriky a Severní a Jižní Ameriky. Zatímco ještě před dvěma lety vedly v tabulce medailí European Beer Star americké pivovary, letos sklidily ohromný úspěch německé pivovary. Získaly zlaté medaile ve 28 kategoriích (loni 21). Severoamerické pivovary, stejně jako italské, si odvezly devět zlatých medailí, Nizozemsko sedm a Rakousko pět zlatých medailí. Nejúspěšnějším pivovarem roku byl nizozemský Bierbrouwerij de Konigshoeven, který získal hned čtyři zlaté medaile ve stylech silného belgického piva Quadruple, Triple, Dubbel a Blond Ale. Nejúspěšnější německý pivovar Brauereigasthof Kundmüller z Viereth-Trunstadtu získal dvě zlaté medaile za mild Lager a silné Rauchbier a jednu stříbrnou medaili za Red beer. Stejně tak i skupina Braumanufacturen (Radeberger Group) z Frankfurtu si odvezla dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. „Je však třeba konstatovat, že v patnáctém roce existence soutěže European Beer Star už doba „sběratelů medailí“ skončila. Letošní výsledky ukazují, že je čím dál těžší udělit jednomu pivovaru hned několik ocenění, protože napříč všemi kategoriemi je na výběr stále víc a víc skvělých piv,“ říká Oliver Dawid.
Zlaté medaile ve všech kategoriích pšeničného piva získalo Německo, které ostatně má nejvyšší koncentraci pivovarů. Bavorská piva získala devatenáct zlatých, čtrnáct stříbrných a dvacet bronzových medailí. Bádensko -Württembersko má pět zlatých medailí, čtyři stříbrné a jednu bronzovou. Všichni vítězové v kategorii pšeničného piva pocházejí z těchto dvou spolkových zemí. lepší světlé pivo roku pochází ze zámeckého pivovaru Schlossbrauerei Hohenthann u Landshutu, nejlepší Festbier z pivovaru Dachsbräu, Weilheim. Ocenění získalo také pivní město Mnichov, ale jen pro malé pivovary. Crew Republic získal zlato za Golden Ale a bronz za tradiční Pale Ale. Nejlepší top fermentované pivo bez alkoholu vaří hamburský kreativní pivovar Kehrwieder Kreativbrauerei. Senzací mezi vítězi se stal malý pivovar Lemke v Berlíně, který získal hned několik medailí: zlato za New Style IPA, stříbro v kategorii Traditional Lambic, Geuze a Fruit Geuze a bronz za silné pivo Starkbier, které zrálo v sudu. „Samozřejmě, že i velké pivovary posílají do soutěže svá piva,“ zdůrazňuje Roland Demleitner, obchodní ředitel Spolkového svazu soukromých pivovarů (Bundesverband der Privaten Brauereien), „avšak řemeslná piva, zvláště pak piva s charakterem, nepřicházejí jen tak náhodou z malých a středně velkých pivovarů.“
Dále čtěte v novém čísle Svět Horeca prosinec 2018 — leden 2019