Znojemský pivovar přichází s pivovarskou raritou
Znojemský městský pivovar jde proti proudu a nabízí od 11. listopadu alternativu všem, kteří chtějí ochutnat něco jiného než tradiční Svatomartinské víno. Na trh přichází unikátní pivo, jehož aroma připomíná odrůdu Sauvignon Blanc.
Sauvin 11˚ je pivovarskou i potravinářskou raritou. Jejímu vzniku předcházela úzká spolupráce Znojemského městského pivovaru se šlechtitelskou stanicí Ampelos a Výzkumným ústavem pivovarským (VÚPS). Ampelos a VÚPS lokalizovaly vinnou kvasnici, specifickou výhradně pro oblast Znojemska a jeho vinice. „Chtěli jsme vytvořit společně něco, co bude sice kvalitním pivem, ale zároveň bude zasazené do znojemského regionu. I když respektujeme tradici svatomartinského vína, chtěli jsme nabídnout zákazníkům zajímavou alternativu, “ říká ředitel znojemského pivovaru Miroslav Harašta.
„Takto vyrobené pivo nemá ve světě obdobu. Sauvin je unikátní v separaci a kultivaci lokální znojemské vinné kvasnice a jejím použití pro kvašení pivní mladiny. Nic podobného ještě nikdo nevyzkoušel ani u nás, ani v zahraničí,“ dodává M. Harašta. „Ve vůni Sauvinu ucítíte vinnou odrůdu Sauvignon Blanc a tropické ovoce. Po napití vás osvěží lehké tělo, střední říz, ovocná chuť zakončená výraznou chmelovou hořkostí. Samozřejmě jde o ideálního společníka k martinské huse. I s ohledem na zavedenou svatomartinskou tradici bude Sauvin k dostání od 11 hodin 11. listopadu,“ ujišťuje.
Pivo vzniklo díky použití originálního kmene vinařských kvasinek, který je patentován VÚPS. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský jinak uchovává především pivovarské kvasinky, které skladuje v tekutém dusíku při teplotě -196°C. Bez čisté kvasničné kultury, která zaručuje stabilní požadované vlastnosti, nelze zaručit dokonalou a vyrovnanou kvalitu piva. Velmi neobvyklé je u nás i použití chmele Nelson Sauvin. Je to původně novozélandská odrůda, vyšlechtěná teprve před dvaceti lety. „Sauvin“ je označení, které na Novém Zélandu používají pro vinařskou odrůdu Sauvignon Blanc, jehož typicky angreštové tóny jsou v chmelu cítit.
„Když jsme znojemský pivovar před pár lety obnovovali, chtěli jsme navázat moderními postupy na dlouhou znojemskou pivovarnickou historii. Za hezkou třešničku na dortu v tomto příběhu považuji, že nemalý podíl na procesu výroby naší ‚pivní limuzíny‘, tedy Sauvinu, měli emeritní sládek Znojemského pivovaru Karel Čaněk a současný sládek Ondřej Švarc. Minulost a budoucnost se tak propojila,“ vysvětluje Martin Pacovský ze skupiny Gourmet Invest, která znojemský pivovar postavila na nohy.
Foto: firemní